16 nov. 2023 | 14:03

Giganții din spatele Facebook, YouTube și TikTok, puși la colț de lege. Procesele cu care se confruntă aceste rețele de socializare

ACTUALITATE
Giganții din spatele Facebook, YouTube și TikTok, puși la colț de lege. Procesele cu care se confruntă aceste rețele de socializare

Un judecător federal din SUA a decis că acele companii care dețin și administrează cele mai populare rețele de socializare din zilele noastre vor trebui să facă față unor procese în care sunt acuzate că ar fi responsabile pentru dependența de rețelele de socializare a adolescenților.

Vezi și: Distopia rețelelor de socializare: Cât de departe suntem dispuși, de fapt, să mergem pentru un like în plus

Rețelele de socializare, dăunătoare pentru copii și adolescenți

Conform Bloomberg Law, asta înseamnă că Google, care deține YouTube, Meta care operează Facebook și Instagram, ByteDance, care deține TikTok și Snapchat nu pot scăpa de sute de procese federale intentate împotriva lor în ultimii doi ani.

Companiile vor fi responsabile pentru plângerile de vătămare corporală în temeiul Primului Amendament și al Secțiunii 230 a Legii privind decența comunicării.

Secțiunea 230 protejează editorii de ceea ce postează utilizatorii lor pe platformele, dar judecătorul susține că procesele acoperă mai mult decât conținutul terță parte.

În plus, s-s spus că giganții nu au reușit să explice de ce nu ar trebui să fie trase la răspundere pentru alte plângeri împotriva lor, inclusiv controale parentale defectuoase, eșecul de a implementa sisteme eficiente de verificare a vârstei, etc.

Vezi și: De ce riscă toate rețelele de socializare din Europa să se închidă: anunțul ferm al Uniunii Europene

Giganții din social media se confruntă cu procese peste procese

Procesele în cauză au fost intentate în numele minorilor din întreaga țară. În 2022, o mamă din Connecticut a dat în judecată Meta și Snapchat, acuzându-le că au provocat o dependență fiicei sale de 11 ani, care și-a luat viața, ulterior.

În octombrie anul acesta, Meta a fost dată în judecată de 41 de state, precum și de Districtul Columbia, acuzând compania că știa că caracteristicile sale „care dau dependență” erau dăunătoare pentru copii și adolescenți.

Companii precum Meta s-au confruntat cu o examinare crescută în ultimii doi ani, după ce fostul angajat Frances Haugen a dezvăluit o cercetare internă a Facebook care a constatat că Instagram este „dăunător pentru un procent considerabil de adolescenți”.

Purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, a declarat pentru Bloomberg Law că protejarea copiilor a fost întotdeauna esențială pentru activitatea companiei.

„În colaborare cu specialiștii în dezvoltarea comportamentului copilului, am construit experiențe adecvate vârstei pentru copii și familii pe YouTube și oferim părinților controale robuste”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al TikTok a dat Reuters o declarație similară și a spus că aplicația are „politici de siguranță robuste și controale parentale”.

Vezi și: Cum s-ar putea schimba rețele de socializare, în viitor: butoanele care ar face diferența dintre știrile false și adevăr

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele