13 feb. 2023 | 17:59

Germania a început să antreneze soldați ucraineni pentru a opera Leopard 2. Când ajung tancurile pe front

ULTIMA ORĂ
Germania a început să antreneze soldați ucraineni pentru a opera Leopard 2. Când ajung tancurile pe front

Bundeswehr (forțele armate germane, n.r.) a început antrenarea soldaților ucraineni pe tancurile de luptă principale Leopard 2, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Berlin.

Soldații ucraineni, instruiți cum să opereze tancurile Leopard 2

Instruirea va avea loc în principal la Școala de trupe Panzer din Munster, Saxonia Inferioară. Ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul primului trimestru, astfel încât și predarea să poată fi „sincronizată”.

Guvernul federal a promis Ucrainei 14 tancuri Leopard 2A6.  În plus, există programe de instruire pentru soldații ucraineni care au început deja în Germania pe vehiculul de luptă al infanteriei „Marder”.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, se așteaptă ca livrarea tancurilor de luptă principale către Ucraina să consolideze semnificativ apărarea împotriva atacatorilor ruși, după cum a declarat politicianul SPD în timpul unei vizite la trupele din Augustdorf, Westfalia.

Antrenamentul va dura doar șase până la opt săptămâni, astfel încât transferul tancurilor să fie „sincronizat” cu acesta.

Când ajung tancurile în Ucraina

La 25 ianuarie, guvernul german a aprobat decizia privind furnizarea de tancuri principale de luptă Leopard 2 pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

În plus, Consiliul Federal de Securitate al Germaniei a aprobat furnizarea către Ucraina a 178 de tancuri Leopard 1 din stocul industrial.

În ultimele zile, forțele aeriene germane au transferat primele grupuri de soldați ucraineni, împreună cu echipamente militare, din Polonia în Germania.

Unitățile ucrainene se antrenează deja pe vehicule blindate Marder.

Bundeswehr plănuiește să le ofere cursul accelerat soldaților ucraineni, iar unii dintre ei au sosit de pe linia de contact din apropierea orașului Bahmut. Antrenamentul va dura doar șase până la opt săptămâni.

În acest timp, soldații trebuie să învețe elementele de bază ale utilizării sistemului complex de armament, precum și să exerseze interacțiunea dintre tancurile de luptă Leopard.

Militarii afirmă că, din cauza lipsei de timp, trupele ucrainene pot fi învățate doar elementele de bază, în timp ce antrenamentul în echipă durează de obicei câțiva ani.

Dacă totul decurge conform planului, trupele instruite se vor întoarce pe linia de contact din Ucraina cu tancurile de luptă Leopard până la sfârșitul lunii martie.