23 mart. 2023 | 08:49

Generația Alpha sunt tinerii viitorului: de ce este o „generație pierdută”

ACTUALITATE
Generația Alpha sunt tinerii viitorului: de ce este o „generație pierdută”

Unii cred că Generația Alpha se află în prăpastia unor mari schimbări. Alții se tem că va fi o „generație pierdută”.

Lumea a trecut deja de nașterea Baby Boomers, Generația X, Millennials și Generația Z – iar acum vin zorii generației viitoare: Generația Alpha. Dar cum va arăta această generație și care vor fi tendințele care le definesc viața?

Generația Alpha descrie oameni care s-au născut din 2010 și, prin urmare, și-au petrecut întreaga viață în lumea digitală. Această generație se îndreaptă spre un viitor incert, dar este clar că vor fi martorii unor schimbări globale uriașe.

Pentru un pic de context, putem arunca o privire asupra celorlalte generații din ultima vreme și putem vedea cum au mers lucrurile pentru ei.

Cine sunt baby boomerii?

Baby Boomers sunt, în general, definiți ca oameni născuți între 1946 și 1964, în timpul exploziei de după cel de-al Doilea Război Mondial a ratei natalității. Pe fundalul Războiului Rece, această generație a văzut o schimbare culturală uriașă alimentată de creșterea continuă a capitalismului și a individualismului.

Deși situația a fost diferită în întreaga lume, este în general văzută ca o perioadă bogată, marcată de creșterea standardelor de viață și a nivelurilor de educație superioare. Era epoca lui Woodstock, războiul din Vietnam și pilula contraceptivă. Cu toate acestea, atitudinile lor liberale nu au rămas mult timp, iar boomerii sunt acum văzuți ca o generație conservatoare care a pus bazele lumii de astăzi, atât bune cât și rele (în principal, cu rele).

Ce este Generația X?

Generația X este definită ca oameni născuți între 1965 și 1980. Ei au fost prima generație care a crescut cu o înțelegere vagă a tehnologiei computerelor, deși anii lor de formare nu au fost conectați la internet.

Copilăria lor, spre deosebire de cea a boomerilor, a fost în vremuri economice mai agitate. În timpul tinereții lor, au fost văzuți ca obosiți și nemulțumiți, dar acum se bucură de o prosperitate relative, în comparație cu generațiile mai tinere. Odinioară percepută ca rebelă, această generație conduce acum în mod eficient lumea.

Cine sunt Millennials?

Milenialii sunt cei născuți între 1981 și 1996, care au crescut la începutul mileniului. Viața lor timpurie a fost relativ lipsită de tehnologie, dar au devenit prima generație care a crescut în era internetului. Gândiți-vă la ei ca la o generație de tranziție între vechea lume analogică și lumea digitală hiper-online de astăzi.

Lumea a devenit din ce în ce mai incertă în anii de formare ai Millennials. Probabil ei au urmărit atacurile teroriste din 11 septembrie la televizor, în direct, în copilărie și există o mare șansă ca viața lor de familie să fie zdruncinată de criza financiară din 2008.

De asemenea, se remarcă prin faptul că e prima generație care nu a devenit mai conservatoare odată cu vârsta. Stereotipic, aceasta este generația care a dat startul Facebook-ului, a îmbrăcat blugi skinny și acum se face mișto de ei pentru că nu înțeleg tendințele TikTok.

Cine e generația Z?

Există o dezbatere despre momentul în care începe separarea dintre Millennials și Generația Z, dar este în mare măsură convenit că s-au născut între mijlocul și sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2010. Anii de formare ai acestei generații au fost saturați de internet și tehnologia computerelor, mult mai mult decât Millennials. Ca atare, ei sunt adesea supranumiți „nativi digitali” care se feresc de viciile sexului, drogurilor și alcoolului cu care adolescenții erau asociați anterior. Totuși, au o afinitate pentru vaping și marijuana.

La fel ca milenialii, ei tind să fie, de asemenea, mai liberali decât generațiile anterioare și sunt mai deschiși la tendințele sociale emergente. În plus, ei continuă tendința precară a sănătății mintale, multe rapoarte sugerând că Generația Z se confruntă cu o creștere a anxietății și a depresiei.

Ce este Generația Alpha?

Și acum vine Generația Alpha, care descrie oamenii născuți din 2010 încolo. Deoarece majoritatea membrilor generației nu au ajuns încă la adolescență, este greu de spus ce caracteristici și evenimente vor defini viața lor adultă. Cu toate acestea, putem spune că ei tind să fie copiii celor din Millennials și au experimentat doar o lume care este total cufundată în era internetului.

Această generație se pregătește să fie cea mai experimentată generație din punct de vedere tehnologic de până acum și se va bucura de o durată de viață mai lungă decât generațiile anterioare, dar vor trăi și printr-o perioadă incertă de scădere a ratei fertilității, schimbări geopolitice și incertitudine economică ulterioară.

Se pare că Generația Alpha ar putea suporta, de asemenea, greul COVID-19. Consecințele pandemiei au afectat ratele de educație și creșterea sărăciei copiilor, ca să nu mai vorbim de numeroasele efecte care sunt încă de văzut, cum ar fi efectele pe termen lung asupra sănătății și schimbările sociale neprevăzute.

Un raport al UNICEF de la sfârșitul anului 2021 a descris tulburarea globală a COVID-19 drept „cea mai mare amenințare pentru copii din istoria noastră de 75 de ani” și a susținut că ar putea face din Generația Alpha o „generație pierdută”.