03 aug. 2023 | 12:36

Gafa uriașă făcută de NASA. A pierdut contactul cu Voyager 2, al doilea cel mai îndepărtat obiect trimis în cosmos

ACTUALITATE
Gafa uriașă făcută de NASA. A pierdut contactul cu Voyager 2, al doilea cel mai îndepărtat obiect trimis în cosmos

Voyager 2 al NASA se află în prezent dincolo de marginea Sistemului Solar, fiind cel de-al doilea obiect cel mai îndepărtat pe care umanitatea l-a trimis vreodată în cosmos. Cu toate acestea, din cauza unei actualizări de software care a făcut ca antena să fie îndreptată în mod accidental departe de Pământ, nava spațială nu mai este în contact cu centrul de control al misiunii.

Greșeala făcută de NASA din cauza unei actualizări de software

Voyager 2 se află acum la aproape 20 de miliarde de kilometri de Pământ. La data de 21 iulie, o serie de comenzi planificate au fost trimise către navă spațială, acestea ajungând acolo în aproximativ 18,5 ore.

Comenzile au mutat în mod accidental nava spațială astfel încât antena sa a fost deviată cu 2 grade față de poziția obișnuită. Aceasta poate părea o mică eroare, dar, deoarece antena nu mai este îndreptată spre Pământ, nu se mai poate comunica cu ea în timp ce se îndreaptă din ce în ce mai adânc în spațiul interstelar.

Ce plan are agenția ca să reia transmiterea de date

După ce NASA a pierdut temporar contactul cu Stația Spațială Internațională săptămâna trecută, pentru prima dată în 24 de ani, Voyager 2 nu poate primi în prezent comenzi sau transmite date către antenele terestre ale rețelei spațiale profunde a NASA (Deep Space Network – DSN).

Cu toate acestea, în ciuda șanselor mici, NASA a instruit o imensă antenă parabolică din Canberra, Australia, parte a rețelei DSN, să încerce să caute semnale de la Voyager și să îi trimită comenzile corecte, sperând că vor fi corecte.

Nava spațială este proiectată să își reseteze orientarea de mai multe ori pe an, pentru a se asigura că antena este îndreptată către Pământ. Următoarea resetare este planificată pentru data de 15 octombrie. După aceea, se așteaptă să se reia comunicarea.

Aceasta nu este prima dată NASA a petrecut luni fără a comunica cu Voyager 2. În 2020, Stația Spațială Profundă 43 – singura utilizată pentru a comunica cu naveta spațială – a fost în reparații, ceea ce a însemnat că NASA nu a putut comunica cu ea timp de opt luni.