Gafă de proporții la Ministerul Educației. A publicat o ierarhie greșită de admitere la liceu, apoi a șters-o de pe site. A revenit cu varianta corectată – Update
Ministerul Educației a făcut o gafă, însă și-a dat seama rapid de ea. A publicat greșit ierarhia de admitere la liceu a elevilor, stabilind ca și criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele obținute la română și matematică. Ierarhia a fost rapid ștearsă de pe site, iar secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru a spus că accesul la ierarhie va fi blocat până la finalizarea verificărilor.
Ierarhia pentru admiterea la liceu, publicată
Update 5 iulie, ora 20:02. Ministerul Educației a anunțat că a fost publicată ierarhia la nivel județean și al Municipiului București a absolvenților clasei a opta care participă la admiterea în la liceu, pentru anul școlar 2023-2024. Aceasta poate fi consultată aici.
”Reiterăm faptul că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaților nu a afectat integritatea bazei de date și că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu.
Menționăm că întârzierea față de momentul anunțat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei, se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare.
Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc.”, au precizat reprezentanții instituției.
Aceștia au precizat că ierarhia a fost făcută în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, ce este egală cu media notelor obținute la evaluarea națională. În cazul mediilor egale, sunt aplicate, în ordine, următoarele criterii de departajare:
- nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
- media de absolvire a claselor V–VIII.
În ceea ce privește cel de-al treilea criteriu de departajare, acesta se aplică numai pentru candidații care au ales includerea în calculul mediei de admitere a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în școli cu predare în limba maternă.
Gafă la Evaluarea Națională 2023
Update 5 iulie, ora 13.22: Ministerul Educației face precizări după gafa pe care a făcut-o. Reprezentanții au transmis câteva precizări despre cum se face ierarhia și au cerut scuze tuturor celor implicați.
Iată comunicatul Ministerul Educației:
„Vă informăm că ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024 va fi afișată, astăzi, 5 iulie, la ora 18:00.
Referitor la publicarea ierarhiei, facem următoarele precizări:
► Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, după afișarea rezultatelor finale la evaluarea națională, se afișează ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București, în vederea admiterii la liceu.
► Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:
- nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
- media de absolvire a claselor V – VIII.
Dat fiind că, marți, 4 iulie, s-au identificat neconcordanțe în aplicația informatică în ceea ce privește ordinea de aplicare a criteriilor de departajare stabilită prin Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal, Ministerul Educației a solicitat reprezentanților furnizorului de servicii informatice retragerea ierarhiei pentru verificarea corectitudinii aplicării criteriilor de departajare, respectiv remedierea erorilor și, ulterior, publicarea actualizată.
Precizăm că nu este afectată integritatea bazei de date și că situația a fost generată de o eroare a algoritmului pentru aplicarea ordinii criteriilor de departajare.
De asemenea, menționăm că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților, în cadrul admiterii la liceu.
Totodată, precizăm că, în conformitate cu prevederile calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024, anunțarea ierarhiei la nivel județean/al municipiului București este prevăzută a se realiza în data de 5 iulie.
Înțelegem importanța acestui moment pentru toți cei implicați, absolvenți și părinții acestora. Vă asigurăm că facem demersuri pentru ca toate procesele care vizează sistemul de învățământ să se deruleze în bune condiții și pentru ca, atunci când se produc erori, acestea să fie remediate în timp util, pentru a nu-și produce efecte”, se arată în precizarea Ministerului.
Lixandru a spus pentru edupedu.ro că ierarhia apărută marți pe site-ul admitere.edu.ro nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege. Acest lucru a putut fi văzut de toți elevii și părinții care au rămas extrem de confuzi după ce Ministerul Educației a publica mediile aranjate greșit.
„Am luat legatura cu cei care se ocupă de aplicație pentru a verifica încă o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Accesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.
Media de la Evaluarea Națională este 100% media de admitere la liceu și nu se mai ia în calcul media din liceu.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Media claselor V-VIII se elimină din calculul mediei de admitere la liceul. Ierarhizarea absolvenților se face doar în funcție de media obținută la Evaluarea Națională 2023 – adică notele la română și matematică.
Până acum, lucrurile stătea diferit. Media de admitere pe baza căreia se face înscriere la liceu se calcul ca media ponderată dintre media generală la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80% și Meda generală de absolvire a claselor V-VIII, care avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu.
Dacă doi candidați au medii de admitere egale, cei doi vor fi partajați folosind nota obținută la limba și literatura română de la Evaluarea Națională, apoi nota la Matematică de la Evaluare, nota la limba maternă și ca ultim criteriu media generală de absolvire a claselor V-VIII.