09 sept. 2023 | 11:17

Fructele și legumele, vitale pentru sănătate. Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu veniturile pacienților

ACTUALITATE
Fructele și legumele, vitale pentru sănătate. Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu veniturile pacienților

Se știe că fructele și legume sunt benefice pentru starea de sănătate generală, dar nu toată lumea le consumă cu aceeași pasiune sau ritmicitate. Un studiu recent a descoperit că, în schimb, situația se schimbă dacă  acestea sunt, pur și simplu, oferite în mod gratuit prin programe speciale.

Fructele și legumele, vitale pentru sănătate

Persoanele cu diabet, hipertensiune și obezitate își pot îmbunătăți starea de sănătate dacă primesc rețete de la medici și alți specialiști în nutriție pentru a le consuma.

Un studiu recent condus de Kurt Hager, instructor de epidemiologie la Șocala Medicală Chan UMass și de Fang Fang Zhang, profesor de epidemiologie la Universitatea Tufts, a arătat că nivelul glucozei din sânge, tensiunea arterială și greutatea s-au schimbat în bine, după un consum regulat de fructe și de legume.

Autorii studiului publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes au analizat rezultatele clinice ale experimentelor făcute pe voluntari, constatând un impact major asupra stării generale de sănătate a acestora.

„De exemplu, tensiunea sistolică – sau presiunea sângelui în timpul bătăilor de inimă –  a scăzut cu mai mult de 8 milimetri de mercur sau mm Hg, în timp ce tensiunea diastolică – sau presiunea sângelui între bătăile inimii – a scăzut cu aproape 5 mm Hg.

Pentru context, trebuie precizat că este vorba de aproape jumătate din scăderile tensiunii înregistrate cu ajutorul medicamentelor”, au scris autorii studiului, conform sciencealert.com.

Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu veniturile pacienților

Multe instituții de sănătate din SUA au experimentat programe de tip „mâncarea este medicament”, prin care se oferă hrană sănătoasă pacienților, uneori pentru un an sau chiar mai mult.

Aceasta este cea mai amplă analiză de date a rezultatelor generate de aceste programe. Pacienții cu boli legate de alimentație au primit gratuit mere, broccoli, fructe de pădure, castraveți și alte tipuri de fructe și legume.

În Los Angeles, Boise, Houston, Minneapolis și alte localități unde au fost studiate aceste programe, participanții și-au ales produsele conform preferințelor fiecăruia de la magazinele alimentare ori piețele de fermieri folosind carduri electronice sau vouchere. De regulă, fiecare a primit aproximativ 65 de dolari pe lună pentru aceste cheltuieli, timp de 10 luni.

Cercetătorii au strâns apoi datele de la 22 de locații unde acest tip de program a fost implementat, niciuna nemaifiind evaluată până în acel moment. Toți cei 4.000 de participanți avuseseră ori încă prezentau riscuri de probleme cardiometabolice și au fost selectați din clinici ce deserveau cartiere cu persoane cu venituri scăzute.

Persoanele din aceste programe au consumat mai multe fructe și legume. Ele au raportat, de asemenea, o diminuare cu o treime a fricii că ar putea să rămână nemâncate.

Peste 300.000 de americani mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare și a diabetului cauzate de obiceiurile alimentare nesănătoase.

De asemenea, persoanele din aproximativ 13,5 milioane de gospodării americane care trăiesc cu nesiguranța alimentară a zilei de mâine sunt mai predispuse decât celelalte de a dezvolta diabet de tip 2 sau afecțiuni cardiovasculare. În plus, ele au o speranță de viață mai mică și costuri medicale mai mari.

Majoritatea americanilor, indiferent de veniturile pe care le au, nu urmează o dietă alimentară sănătoasă. Totuși, cercetătorii au arătat că cei cu venituri mai mici au tendința de a consuma o hrană mai periculoasă pentru sănătatea lor, decât cei care-și permit să cheltuiască mai mult.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele