14 mart. 2023 | 11:29

Fotografiile făcute de Galaxy S23 cu luna ar putea fi ”falsificate”: explicația devenită virală

ACTUALITATE
Fotografiile făcute de Galaxy S23 cu luna ar putea fi ”falsificate”: explicația devenită virală

Un utilizator de Reddit acuză Samsung că și-a falsificat fotografiile cu luna „Space Zoom”. Este vorba despre niște imagini de o calitate incredibilă, dar s-ar putea să existe un “artificiu” AI.

A fotografia Luna de pe Pământ este dificil. Dacă nu ai “sculele” potrivite, vei ajunge probabil cu niște poze neclare. Samsung a introdus un sistem numit „Space Zoom” în camera smartphone-ului său Galaxy S20, despre care susține că poate mări pentru a oferi detalii despre suprafața lunară. Dar unii critică modul în care funcția a fost comercializată și cum pare să funcționeze.

De ce fotografiile Lunii cu Samsung S23 Ultra nu par reale

Potrivit Samsung, Space Zoom este un zoom de 100x și, datorită stabilizării optice a imaginii din telefon, cel mai recent Galaxy S23 Ultra poate surprinde craterele Lunii în detaliu. Utilizatorul de Reddit ibreakphotos nu crede că este adevărat. Într-o postare pe Reddit, el explică modul în care a păcălit sistemul, pentru a oferi o imagine grozavă a Lunii, când camera nu ar fi capabilă să facă acest lucru.

Samsung „space zoom” moon shots are fake, and here is the proof
by u/ibreakphotos in Android

„Mulți dintre noi am asistat la fotografiile uluitoare ale lunii făcute cu cele mai recente lentile cu zoom, începând cu S20 Ultra. Cu toate acestea, întotdeauna am avut îndoieli cu privire la autenticitatea lor, deoarece par aproape prea perfecte”, a scris ibreakphotos, în postare.

„Deși aceste imagini nu sunt neapărat false, nici nu sunt în întregime autentice. Lăsați-mă să explic de ce”.

Pentru a testa acest lucru, el a descărcat o fotografie de înaltă rezoluție a Lunii pe computer, a folosit o funcție Gaussian Blur pentru a o estompa și apoi a fotografiat monitorul de peste camera cu telefonul. Încețoșarea a făcut-o să pară neclară și nedetaliată, similar cu modul cum ar putea apărea Luna în sine pentru camera obișnuită a telefonului. Diferența este că acolo nu există detalii de recuperat folosind stabilizarea sau alte trucuri optice. Detaliile, pur și simplu, nu sunt acolo. Și totuși, utilizatorul de Reddit a reușit să obțină o imagine destul de bună a Lunii. Camera a adăugat detalii care nu existau.

În schimb, în spatele cortinei există inteligența artificială, adăugând detalii la fotografia Lunii. Acest lucru sugerează că un algoritm de învățare automată adaugă detalii din alte imagini de înaltă calitate ale Lunii cu care a fost antrenat, în loc să preia mai multe cadre și să le proceseze, a scris utilizatorul.