22 aug. 2023 | 08:01

FOTO Telescopul spațial Webb surprinde un nor gazos din spațiu cu detalii fascinante

ACTUALITATE
FOTO Telescopul spațial Webb surprinde un nor gazos din spațiu cu detalii fascinante

Telescopul spațial Webb surprinde Ring Nebula cu detalii fascinante.

Norul gazos se află la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță de Pământ. Telescopul spațial James Webb (JWST) a captat imagini extraordinar de detaliate publicate astăzi cu Ring Nebula. Norul gazos, numit și M57 și NGC 6720, conține 20.000 de globule dense, bogate în hidrogen molecular. Ca referință, se află la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță de Pământ.

Sursa: esawebb.org

Prima imagine (mai sus) a fost realizată cu NIRCam (camera cu infraroșu apropiat), unul dintre senzorii primari ai telescopului spațial Webb. Este concepută pentru a detecta lumina în spectrul infraroșu apropiat și poate captura imagini remarcabil de detaliate. NIRCam a preluat și imaginea actualizată la fel de hipnotizantă a Pillars of Creation (Stâlpilor Creației).

Telescopul James Webb a făcut niște fotografii impresionante

Între timp, a doua imagine (mai jos) a fost făcută folosind MIRI (instrumentul Mid-InfraRed) al JWST. Evidențiază mai bine cele (aproximativ) zece arce concentrice ale nebuloasei dincolo de marginea sa exterioară, probabil formate din interacțiunea stelei sale centrale cu un însoțitor de masă mai mică de pe orbita sa.

„În acest fel, nebuloase precum Ring Nebula dezvăluie un fel de arheologie astronomică, în timp ce astronomii studiază nebuloasa pentru a afla despre steaua care a creat-o”, a scris Agenția Spațială Europeană într-un comunicat de presă.

Sursa: esawebb.org

Ring Nebula a fost descoperită oarecum întâmplător în 1779 de astronomii francezi Charles Messier și Antoine Darquier de Pellepoix, în timp ce căutau comete. Este o nebuloasă planetară, numită astfel deoarece primii cercetători au confundat apariția cu lumi îndepărtate. Ring Nebula s-a format dintr-o stea de dimensiuni medii care și-a aruncat straturile exterioare pe măsură ce își epuiza combustibilul și se apropia de dispariție.

„Inelul principal colorat este compus din gaz aruncat de o stea pe moarte în centrul nebuloasei”, a scris ESA.

„Această stea este pe cale să devină o pitică albă – un corp foarte mic, dens și fierbinte, care este stadiul evolutiv final pentru o stea precum Soarele”.