FOTO Polițistul anului 2022, reținut pentru fapte grave. Devenise celebru pentru că îi „mirosea” pe șoferii care fentau legea
Polițistul anului 2022, numit și „lupul de la Rutieră”, cel care îi „mirosea” pe șoferii drogați, a fost reținut pentru luare de mită. Cornel Ioan Sandu permitea mașinilor cu tonaj mai mare să ajungă în Poiana Brașov. În același dosar sunt implicați alți trei agenți rutieri.
Polițistul anului 2022 a călcat strâmb
„Lupul de la rutieră”, așa cum era cunoscut un agent de circulație din Râșnov, a fost reținut pentru luare de mită în dosarul în care alți trei agenți de la Rutieră sau Înmatriculări sunt cercetați. În 2022, Cornel Ioan Sandu fusese numit „polițistul anului”.
În urma perchezițiilor efectuate duminică dimineața, 26 martie 2023, la polițiști rutieri și ai serviciului de Înmatriculări și Permise Auto, anchetatorii susțin că tocmai cei care trebuiau să pună în aplicare legea luau mită câte 5.000 de lei, dar și alte foloase, între care servicii SPA.
Astfel, printre cei care frecventau saloanele de înfrumusețare, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, se află și cel declarat „Polițistul anului 2022“, ca urmare a numărului mare de șoferi drogați pe care i-a depistat în trafic. Totuși, „mirosul” nu l-a ajutat pe agentul Cornel Ioan Sandu să-i simtă pe colegii săi de la Anticorupție, care îl urmăreau îndeaproape.
„Lupul de la rutieră”, reținut pentru luare de mită
Procurorii spun că Sandu, poreclit „Lupul de la rutieră”, ar fi intervenit la colegii lui să permită unor camioane să urce la un hotel din Poiana Brașov, deși acestea depășeau greutatea maximă admisă pentru a circula în stațiune și nu dețineau permis de liberă trecere. În schimbul ajutorului, hotelul ar fi făcut un contract de sponsorizare cu clubul de fotbal la care joacă fiul său, iar agentul ar fi beneficiat de ședințe gratuite la SPA, la aceeași unitate hotelieră.
„Pe lângă aceste aspecte din contextul cercetărilor, au reușit și faptele acestea de abuz în serviciu, respectiv persoane care ar fi trebuit să ajungă în mai multe destinații, unde este nevoie de liberă trecere, cum ar fi în zona Poiana Brașov. Au beneficiat de această facilitate fără plată a taxei de trecere, pe baza influenței pe care anumiți polițiști au avut-o pe lângă organele de constatare, şi polițiștii care depistau în trafic contravenientul”, a explicat prim-procurorul Adrian Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.
Șpaga la Permise Auto era de 1.000 de euro
„Circumstanțele principale ale faptelor cercetate sunt acelea ale dobândirii permisului de conducere, în baza mitei pe care doritorul permisului de conducere sau părinții acestora o oferea examinatorului prin niște căi clandestine, respectiv cu ajutorul unui complice care făcea reclama necesară și se ocupa de colectarea mitei. Mita era de 5.000 RON. De la caz la caz dublată și de alte avantaje materiale, cum ar fi cum ar fi produse alimentare”, a mărturisit Adrian Radu.
În plus, afirmă anchetatorii, a mai fost și situația favorizării făptuitorului, adică persoane implicate în dosare penale, cercetate în calitate de suspecți, au beneficiat de consiliere din partea acelorași polițiști, în sensul că li se ofereau sfaturi și îndrumări despre cum ar putea să se sustragă pe o anumită perioadă cercetărilor.
Oamenii legii au audiat 30 de persoane, 10 fiind martori, inclusiv polițiști. Pentru șapte dintre ei s-a luat măsura reținerii (24 de ore), iar luni seara, 27 martie 2023, au fost duși în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă.