14 feb. 2023 | 16:32

FOTO Panică totală în Târgu Jiu, în urma cutremurului. Oamenii au fugit din supermarketuri, mall și case. Ce pagube materiale a făcut seismul

ULTIMA ORĂ
FOTO Panică totală în Târgu Jiu, în urma cutremurului. Oamenii au fugit din supermarketuri, mall și case. Ce pagube materiale a făcut seismul

Un cutremur de 5,7 grade pe Scara Richter a avut loc marți după-amiază, la ora 15:16 minute, în Târgu Jiu. Oamenii au ieșit speriați din case, mai ales că este al doilea seism semnificativ din ultimele două zile. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 40 de kilometri și a făcut câteva pagube materiale.

Un nou cutremur zguduie Oltenia

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis INFP.

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în exlcusivitate pentru Playtech.ro, că seismul face parte din șirul normal de cutremure din această perioadă.

„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic.

Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur.

Dar nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat seismologul român, în exclusivitate pentru Playtech.

El a spus ieri, 13 februarie, că nu există nicio legătură între cutremurul de luni, 13 februarie, din Gorj și cel din Turcia.

„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor.”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Pagube materiale și oameni panicați pe străzi

„Mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj. Apelanții sesizează diverse pagube (fisuri, căderi țigla de pe acoperiș). Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaștere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunități Din informațiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări. Totodată, nu există situații de pericol pentru populație” , a transmis ISU Gorj.

Seismul a produs panică printre locuitorii municipiului Târgu Jiu, care au ieșit în stradă din blocuri, după zguduitura puternică simțită. Mai mulți oameni au raportat faptul că mobilierul s-a zgâlțâit puternic, în timp ce oamenii care se aflau la supermarketuri au ieșit rapid afară, după ce produsele au început să cadă de pe rafturi.

Și clădirea primăriei din Târgu Jiu a fost avariată în urma seismului. Mai multe cărămizi s-au desprins din clădire și au căzut pe o stradă pe care se aflau parcate mai multe mașini.

Cutremurul a fost resimțit și la Albă Iulia, Hațeg, Hunedoara sau Cluj Napoca. La mall-ul din Târgu Jiu, oamenii au ieșit rapid din clădire, panicați de zguduitura puternică. 

Mai multe case au avut de suferit în urma seismului. Tencuiala și țiglele mai multor locuințe au căzut.

Mai multe apeluri la 112 au fost înregistrate după seism, raportând pagube materiale. Până la acest moment nu există victime și nici apeluri la numărul de urgență în legătură cu posibile victime.