27 ian. 2023 | 19:01

FOTO Elicopterul lui Putin s-a prăbușit la Moscova. Reacția Kremlinului

ULTIMA ORĂ
FOTO Elicopterul lui Putin s-a prăbușit la Moscova. Reacția Kremlinului

Un elicopter Mi-8 ce aparține Kremlinului s-a prăbușit, vineri, pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Presa locală numește incidentul o „aterizare extremă”, cu referire la administrația prezidențială rusă. Aparatul de zbor a aparținut detașamentului special Rossiya, care este angajat în transportul oficialilor de vârf ai Rusiei.

Elicopterul prezidențial rus s-a prăbușit pe aeroportul Vnukovo din Moscova

Un elicopter Mi-8 al Unității Speciale de Zbor, subordonată Administrației Prezidențiale Ruse, s-a prăbușit pe aeroportul Vnukovo din Moscova. La momentul aterizării, aparatul a atins solul cu paletele elicei. Presa rusă, care citează serviciile de urgență, a relatat că sunt victime în urma accidentului. Însă Kremlinul a negat această versiune, susținând că nimeni nu a fost rănit.

„Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a implicat un elicopter pe aeroportul Vnukovo din Moscova, vineri după-amiază”, a declarat Yelena Krilova, purtătorul de cuvânt al Direcției Președintelui Federației Ruse, pentru TASS.

„Elicopterul era pe cale să decoleze și, probabil, din cauza unui vânt lateral puternic, aeronava s-a învârtit și a avariat unul dintre rotoarele sale”, a spus ea, adăugând că nu sunt victime.

Krilova a reiterat că deteriorarea aeronavei s-a produs în timpul „decolării”. „Elicopterul a suferit daune minore și o investigație este în curs”, a adăugat ea.

Mi-8 transportă oficiali de rang înalt

Acest Mi-8 este folosit pentru a transporta președintele, premierul, președinții Dumei de Stat și liderii Consiliului Federației, șefii Curții Constituționale și Supreme, procurorul general și alți oficiali de rang înalt ai Federației Ruse. Nu se știe dacă vreunul dintre ei se afla atunci la bord.

Canalul rus de Telegram – Mash – a distribuit o fotografie cu urmările accidentului. În imagine poate fi văzut elicopterul Mi-8 cu paletele elicei tăiate. Datele de la Adsbexchange.com arată că doar trei elicoptere AgustaWestland AW139 ale lui „Rossiya” efectuează zboruri în jurul Aeroportului Vnukovo, între dimineața și după-amiaza zilei de 27 ianuarie, ceea ce înseamnă că Mi-8 în cauză a zburat cel mai probabil cu transponderul oprit.

Aeronava face parte din flota aeriană a lui Putin

„Rossiya” operează elicoptere Mi-6MTV, echipate cu suite speciale defensive și alte modificări pentru a transporta oficiali guvernamentali importanți. Aceste aparate de zbor îl duc pe Vladimir Putin în diferite vizite prin țară, completând flota sa de avioane Il-96 și alte aeronave cu rază lungă de acțiune.