06 iun. 2023 | 17:33

Fostul ministr slovac al Justiției, inculpat pentru susținerea invaziei ruse: „Aș fi făcut același lucru ca Putin”

ULTIMA ORĂ
Fostul ministr slovac al Justiției, inculpat pentru susținerea invaziei ruse: „Aș fi făcut același lucru ca Putin”

Fostul ministru slovac al Justiției, Stefan Harabin, care a fost și preşedinte al Curţii Supreme din Slovacia, a fost inculpat pentru susținerea invaziei ruse ce a fost declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

Mesajul fostului ministru slovac al Justiției despre invazia rusă

Stefan Harabin, a scris pe Facebook a doua zi după invazia rusă din 24 februarie 2022 că „ar fi făcut exact acelaşi lucru ca și preşedintele rus Vladimir Putin.

Pentru acel mesaj, fostul ministru slovac al Justiției a fost inculpat pentru „defăimarea unei ţări şi a unui popor” şi pentru că a făcut „apologia unei crime”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova.

Câți ani de închisoare ar putea face fostul ministru slovac

În acest context, Stefan Harabin ar putea primi o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, conform cotidianului Dennik N.

În ciuda inculpării sale, fostul ministru slovac s-a declarat luni „mândru” că a făcut această declaraţie, pe care o menţine, fiind convins că Rusia a acţionat în respectul dreptului internaţional.

Stefan Harabin, un fost comunist în vârstă de 66 de ani, a mai spus într-un interviu difuzat de canalul de YouTube că Rusia are „datoria de a-i lichida pe toţi naziştii ucraineni responsabili pentru uciderea a 14.000 de copii, femei şi bătrâni în Donbas cu începere din 2014”.

Foarte critic la adresa Uniunii Europene, Harabin a fost ministru al justiţiei în guvernul populist al premierului Robert Fico, în perioada 2006 – 2009, şi a fost preşedinte al Curţii Supreme, înainte de a candida fără succes la alegerile prezidenţiale din anul 2019.

Membră a Uniunii Europene și având o populație de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia i-a oferit Kievului un ajutor umanitar şi militar important de când liderul rus Vladimir Putin a declanșat războiul, pe 24 februarie 2022.

La finalul lunii martie, Slovacia a indicat că a obţinut de la Statele Unite ale Americii o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la un tarif redus, în compensaţie pentru cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei.