16 mai 2023 | 17:02

Alertă de scarlatină în școli și grădinițe. Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Pot să apară complicații”

ULTIMA ORĂ
Alertă de scarlatină în școli și grădinițe. Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Pot să apară complicații”

Numărul copiilor infectați cu streptococul de tip A, care declanșează scarlatina este în creștere, atrag atenția specialiștii, care spun că cei mici sunt cei mai afectați. În Iași numai în prima jumătate a lunii mai au fost înregistrare 56 de scarlatină. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a explicat pentru Playtech.ro la ce trebuie să fim atenți și când să-i ducem pe cei mici la spital.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o boală infecțioasă bacteriană cauzată de anumite tipuri de streptococ beta hemolitic de grup A (SGA, Streptococcus pyogenes). Aceste bacterii produc o toxină care, la pacienții infectați, cauzează o erupție cutanată caracteristică în formă de puncte roșii sau pete pe piele.

Cei mici sunt în special afectați, iar conform legislatiei actuale, scarlatina este o boala cu raportare obligatorie de furnizorii de servicii medicale.

În perioada 1-15 mai în județul Iași au fost înregistrate 56 de cazuri de scarlatină dintre care jumătate au avut nevoie de internare.

„La spitalul de Boli Infecțioase am avut peste 25 de suspiciuni, o parte au fost confirmate, o parte sunt la investigații. Sunt copii între 3 și 7 anișori. Au venit la spital cu febră și erupții de diferite tipuri, erupția conducând în expres un diagnostic prezumtiv de scarlatină”, a explicat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru Playtech.ro

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași | Sursă foto: Facebook

 

Cum știm dacă avem un copil care a contractat streptococul și când mergem la medic

Simptomele includ febră, durere în gât, inflamație a ganglionilor limfatici și o erupție cutanată care apare mai întâi pe piept și pe abdomen, apoi se răspândește pe restul corpului. Alte simptome pot include dureri de cap, greață și vărsături, limbă zmeurie, paloare în jurul buzelor etc.

„În momentul în care care copilul prezintă un disconfort la înghițire, are roșu în gât, are o erupție care este specifică scarlatinei și face febră. În primul rând pacientul ar trebui să fie internat, supravegheat pentru că pot să apară complicații destul de importante, inclusiv afectare meningeala, infecții și în consecință trebuie ținut sub observație copilul”, a mai spus medicul ieșean.

Diagnosticul este pus pe baza probei de exudat faringian recoltată de medicul specialist care va face și schema de tratament. Totodată specialiștii recomandă ca la două-trei săptămâni de la externare să se efectueze noi analize pentru monitorizarea eventualelor complicații.

Cum se transmite

Scarlatina este o boală contagioasă și se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, iar o persoană bolnavă care strănută, tușește sau râde spre altcineva îi va transmite boala.

„Se transmite aerogen, este determinat de streptococ betahemolitic care se cantonează în primă fază la nivelul faringelui, la nivelul gâtului, dar ulterior dacă nu este tratat corespunzător cu antibiotic, iar ulterior cu unul dintre cele mai bune medicamente care se cheamă Moldamin, poate să dea la un moment dat endocardită infecțioasă”, a mai spus Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Scarlatina foto: Facebook Spitalul Virtual pentru Copii

Nu toți copiii care au fost diagnosticați cu streptococ beta hemolitic fac scarlatină. Specialiștii spun că sunt anumite serotipuri de streptococ, cele care eliberează o toxină eritrogenă care vor duce la această boală. Spălarea pe mâini cu apă și săpun este pasul cel mai important în prevenția acestei boli și este nevoie de dezinfecție în focarul de scarlatină detectat în grădinițe, școli, creșe. 

Exsudatul faringian este „investigația de aur” pentru diagnosticare scarlatinei. Dacă exsudatul este recoltat corect, cultura are o precizie de 90-95% în diagnosticul anginelor streptococice, potrivit INSP. Scarlatina poate fi tratată cu antibiotice pentru a elimina infecția bacteriană și pentru a preveni complicațiile.