15 sept. 2023 | 15:40

Florile care „i-au bătut” pe dinozauri: Au supraviețuit ultimei ere glaciare

ACTUALITATE
Florile care „i-au bătut” pe dinozauri: Au supraviețuit ultimei ere glaciare

Se crede că exctincția în masă care a ucis dinozaurii a distrus aproape 75% din toate speciile de animale vii la acea vreme.

Cu toate acestea, nu același lucru este valabil și pentru speciile de plante, deoarece noi cercetări sugerează că evenimentul de extincție Cretacic-Paleogen, chiar dacă a distrus speciile de plante cu duiumul, nu a avut același impact asupra liniilor majore de plante cu flori.

„Este pur și simplu bizar să credem că plantele cu flori au supraviețuit atunci când dinozaurii nu au supraviețuit”, a declarat pentru New York Times doctorul Jamie Thompson, biolog evoluționist la Universitatea din Bath și primul autor al studiului.

Plantele cu flori, mai rezistente decât s-ar putea crede la o primă vedere

Plantele cu flori, cunoscute sub numele de angiosperme, sunt greu de urmărit de-a lungul istoriei, deoarece nu se fosilizează la fel de bine ca scheletele speciilor de animale.

Cercetătorii au analizat arborii evolutivi a până la 73.000 de specii vii de angiosperme. Mai multe modele naștere-moarte au fost apoi adaptate pentru a estima ratele de dispariție pe acea scală de timp.

„După ce majoritatea speciilor de pe Pământ au dispărut, angiospermele au profitat, similar modului în care mamiferele au preluat controlul după dinozauri, iar acum aproape toată viața de pe Pământ depinde ecologic de plantele cu flori”, a spus Thompson într-un articol.

Echipa a descoperit că, deși unele specii au dispărut în timpul dispariției, familiile și ordinele cărora le aparțineau aceste specii au reușit să supraviețuiască.

Mai mult, angiospermele au început să domine. Echipa sugerează că aceste ordine majore au apărut în jurul timpului dinozaurilor, au supraviețuit și apoi au început să înflorească în timpul Paleocenului.

Strămoșii unor specii populare și binecunoscute, cum ar fi menta, magnolia și orhideele, ar fi fost toate în viață în același timp cu dinozaurii, dar au reușit să persiste după evenimentul de extincție. Astăzi, angiospermele reprezintă aproximativ 78% din toate speciile de plante terestre.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele