03 apr. 2023 | 16:43

Finlanda, primită oficial în NATO: „Aștept cu nerăbdare să ridic steagul Finlandei la sediul NATO”

ULTIMA ORĂ
Finlanda, primită oficial în NATO: „Aștept cu nerăbdare să ridic steagul Finlandei la sediul NATO”

Finlanda va fi primită oficial în NATO „în câteva zile” după ratificarea de către Turcia a aderării țării nordice la alianța occidentală de apărare, a anunțat secretarul general al NATO.

„Toți cei 30 de aliați ai NATO au ratificat acum protocolul de aderare”, a declarat vineri Jens Stoltenberg. „Finlanda se va alătura în mod oficial alianței noastre în zilele următoare”.

Decizia pune capăt unor decenii de neutralitate finlandeză în ceea ce privește NATO și a fost determinată de îngrijorarea față de invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda are o graniță comună cu Rusia.

Într-o declarație după votul turc, guvernul finlandez a declarat că aderarea la alianță ar consolida securitatea țării și ar îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiune.

Sanna Marin, prim-ministrul finlandez, a scris pe Twitter: „În calitate de aliați, vom oferi și vom primi securitate. Ne vom apăra reciproc. Finlanda este alături de Suedia acum și în viitor și sprijină cererea sa”.

Aderarea iminentă a Finlandei la NATO a avut loc în contextul în care Rusia a declarat vineri că o încetare a focului în Ucraina nu i-ar permite să își atingă obiectivele „operațiunii sale militare speciale” în acest moment.

Kremlinul a reacționat după ce președintele belarus, Alexander Lukașenko – cel mai apropiat aliat al Rusiei – a cerut o încetare imediată a focului fără condiții prealabile și ca Moscova și Kievul să înceapă negocieri pentru un acord de pace durabil.

„Aștept cu nerăbdare să ridic steagul Finlandei la sediul NATO”

Aderarea Finlandei reprezintă prima extindere de când Macedonia de Nord s-a alăturat alianței în 2020.

În ciuda faptului că Turcia a întârziat inițial oferta Finlandei de a se alătura alianței occidentale de apărare, viteza negocierilor și a procesului de aderare a Finlandei a fost uimitoare și vine în momentul în care Moscova se pregătește să preia președinția Consiliului de Securitate al ONU.

Având în vedere că orice extindere a NATO necesită sprijinul tuturor membrilor săi, Ankara a amânat o aderare și mai rapidă a Finlandei, invocând îngrijorări legate de sprijinul acordat de această țară grupurilor kurde și de exporturile de arme.

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat în această lună că Finlanda a satisfăcut obiecțiile Ankarei după ce a luat măsuri pentru a lua măsuri de reprimare a grupurilor considerate de Ankara drept „teroriști” și pentru a elibera exporturile de apărare. Săptămâna aceasta, oficialii turci au declarat că Finlanda și-a îndeplinit obligațiile în cadrul unui memorandum semnat anul trecut, în care cele două țări s-au angajat să abordeze preocupările de securitate ale Turciei.

Cu toate acestea, Suedia, care a solicitat să adere la NATO în aceeași perioadă, în mai anul trecut, este încă blocată de Ankara din cauza unor plângeri similare.

Stoltenberg a declarat pe Twitter: „Aștept cu nerăbdare să ridic steagul Finlandei la sediul NATO în zilele următoare. Împreună suntem mai puternici și mai siguri”.

Finlanda, care are o graniță de 800 de kilometri cu Rusia, este pe cale să devină a șaptea țară NATO de la Marea Baltică, izolând și mai mult accesul de coastă al Rusiei la Sankt Petersburg și pe mica sa exclavă Kaliningrad.