Finlanda, deschisă la discuții pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei. Ce a declarat Sanna Marin
Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat luni, 13 martie, că țara sa este deschisă la discuții pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei. Kievul a cerut insistent Occidentului să furnizeze avioane de luptă F-16, dar această cerere specifică nu a dus la răspunsuri entuziaste. Țări precum Germania au negat categoric orice probabilitate în acest sens.
Sanna Marin vrea să doneze F-16 Ucrainei
În timp ce Finlanda operează în prezent o flotă de avioane F/A-18 Hornet, a anunțat în decembrie 2021 că a comandat 64 de avioane de luptă multirol F-35A de la contractorul american Lockheed Martin.
„Avem noi avioane de vânătoare F35 care urmează să… Când aceste vechi Hornet vor fi scoase din uz, vom putea discuta despre utilizarea lor viitoare”, a declarat luni premierul Sanna Marin reporterilor.
Cu toate acestea, în timp ce Finlanda intenționează să înlocuiască avioanele – al căror model a intrat în producție în anii 1980 – noile aparate nu vor sosi până în 2025.
De la începutul războiului din Ucraina, statele occidentale au furnizat arme și alte ajutoare Ucrainei, ceea ce a ajutat-o să facă față atacurilor rusești.
Dar țările occidentale nu sunt în favoarea furnizării de avioane de luptă Ucrainei de teama escaladării tensiunilor cu Rusia, care dispune de arme nucleare.
„Ucraina nu are nevoie de F-16 acum”
Însă experții au observat că liniile roșii în alte domenii s-au schimbat, inclusiv opoziția inițială de a livra tancuri grele, care a fost abandonată în ianuarie, când mai multe țări au declarat că vor ajuta Ucraina.
În timp ce unele națiuni europene și-au schimbat poziția chiar și în ceea ce privește avioanele de luptă, președintele american Joe Biden a declarat într-un interviu acordat ABC News în februarie că Ucraina „nu are nevoie de F-16 acum”.
Marin a stârnit deja controverse în țară când a declarat reporterilor că este deschisă să discute această chestiune în timpul unei vizite la Kiev, vineri.
„Cred că putem avea o discuție despre Hornet, dacă ar fi posibil să le predăm Ucrainei și ce fel de pregătire ar putea avea nevoie alături de ele”, a spus ea.
„Nu a fost luată nicio decizie”, a subliniat Marin și a adăugat că o astfel de inițiativă ar avea nevoie de cooperare internațională.
Comentariile sale, care au fost făcute cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale programate pentru 2 aprilie, au stârnit critici după ce presa locală a relatat că Marin nu a discutat această chestiune cu președintele țării sau cu ministrul apărării.
Petteri Orpo, șeful principalului partid de opoziție, Coaliția Națională, a declarat pentru postul de televiziune Yle că declarația lui Marin a fost „neglijentă” și că aceasta a făcut o promisiune care „nu poate fi îndeplinită”.