17 oct. 2023 | 15:27

Final de an greu pentru românii cu datorii la bănci: Moș Crăciun are sacul gol pentru ei

ACTUALITATE
Final de an greu pentru românii cu datorii la bănci: Moș Crăciun are sacul gol pentru ei

Românii care au credite în lei cu dobânzi variabile așteptau o diminuare a poverii în sezonul rece, sperând că rata inflației în scădere va convinge BNR-ul să diminueze dobânda-cheie.

Din nefericire pentru acești debitori, nu sunt șanse să vedem materializându-se un astfel de scenariu. Economiștii o spun foarte clar, nu sunt șanse ca dobânzile să scadă în 2023, deci și finalul de an va fi unul dificil pentru cine are de rambursat credite și n-a avut inspirația de a lua în calcul faptul că o dobândă variabilă poate să genereze astfel de situații.

Ia-ți gândul de la dobânzi mai mici

Era banilor ieftini s-a încheiat și e posibil să nu mai revină vreodată. Deși avem parte de o diminuare a ratei inflației, e încă insuficientă pentru a schimba ceva pe piața politicilor monetare. BNR continuă să țină sus dobânda-cheie, iar băncile comerciale urmează același parcurs.

Vezi și Moneda nouă care apare în România

“Primim, primesc şi primim des întrebarea când când se vor reduce dobânzile. Am spus deja că este exclus anul acesta. Eu spun ca şi părere personală, să spunem ca unul dintre cei nouă care votează, că este exclus şi la începutul anului viitor. Este prematur să creăm aşteptări de reducere, pentru că pur şi simplu este devreme.

Abia ce a coborât la o cifră inflaţia, până ajunge unde ar trebui să ajungă mai este şi adevărul este că riscul e mai mare să te grăbeşti. Şi avem Fondul Monetar Internaţional care tocmai a publicat un studiu în care arată că peste 50% din eşecurile aducerii inflaţiei la ţinte sunt cauzate de această grabă de a coborî dobânzile. Şi de aceea este important ca dobânzile să rămână unde sunt pentru ceva mai mult, mai mult timp. E ceva ce se întâmplă peste tot în lume, nu este doar la noi.

Relaxarea prematură ar fi periculoasă şi de aceea trebuie să continuăm să fim vigilenţi”, a spus Cristian Popa, la cea de-a XVIII-a ediţie a Conferinţei de risc de ţară, organizată de Coface România.

Citește și Economiștii lui Isărescu taie elanul Guvernului: mare grijă, scumpiri în 2024, nu ne-am așteptat la asta

Ce poți să faci, dacă nu mai suporți rata la bancă

Economiștii trag semnale de alarmă și îndeamnă oamenii fie să se obișnuiască cu noile condiții, fie să caute activ soluții pentru a-și diminua povara de pe umeri.

De exemplu, poți opta pentru a-ți schimba dobânda variabilă cu una fixă, pentru predictibilitate de acum încolo. De asemenea, poți deschide, prin intermediul CSALB, o procedură complet gratuită prin care ești ajutat de experți ca să negociezi cu banca.

Refinanțarea, trecerea la IRCC și la dobânda fixă sunt principalele moduri prin care românii și-au diminuat ratele la credite. Doar 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile, potrivit unui sondaj CURS la nivel național, realizat în luna iulie, la cererea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Cu toate acestea, creșterea costului vieții (în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor) i-a afectat pe majoritatea consumatorilor români, iar mai mult de jumătate dintre ei au găsit ca rezolvare reducerea cheltuielilor. Aproape o treime dintre cei chestionați indică economisirea drept soluție la rezolvarea problemelor financiare.

Citește și Nu mai suport rata la bancă, e prea mare: soluția gratuită pentru românii cu datorii, ce faci dacă nu mai poți plăti