18 aug. 2023 | 15:31

Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată nivelul de corupție din România: cât de periculos e să scoți la iveală adevărul în țara noastră

ACTUALITATE
Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată nivelul de corupție din România: cât de periculos e să scoți la iveală adevărul în țara noastră

Bazat pe fapte reale, filmul românesc de pe Netflix „De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

Astfel, Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată la ce nivel e corupția în România

Așadar, „De ce eu?” sau „Cristian” este un film românesc din anul 2015 regizat de Tudor Giurgiu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Emilian Oprea, Andreea Vasile și Mihai Constantin. Poți viziona pelicula pe Netflix, dacă ai abonament.

De ce eu? este un film de ficțiune inspirat de Cazul Panait. Între 10-13 noiembrie 2014 filmul (deși neterminat atunci) a avut parte de patru proiecții speciale în București, Iași, Timișoara și Cluj.

Ca referință, cazul Panait se referă la Cristian Panait (n. 29 martie 1973, Târgoviște, Dâmbovița, România – d. 10 aprilie 2002, București, România) care a fost un procuror român a cărui sinucidere, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus. Imediat după moartea lui Cristian Panait, s-a bănuit că sinuciderea a fost cauzată de faptul că șefii săi, Ilie Picioruș și Ovidius Păun, au infirmat soluția pe care a dat-o în dosarul care îl viza pe procurorul Alexandru Lele, care fusese suspendat din funcție după ce a dispus reținerea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor numit de PSD.

Ca referință, sinuciderea sa a avut loc prin aruncarea de la ultimul etaj al blocului situat în București, str. Logofăt Luca Stroici nr. 35.