Fenomenul din Antarctica care ne va afecta pe toți. Situația este mai gravă decât se credea
Polul Sud poate părea de neatins, dar o nouă analiză a arătat cum Antarctica a suferit schimbări extreme, în fața crizei climatice.
Printre numeroasele preocupări evidențiate în noua lucrare, cercetătorii avertizează că există posibilitatea ca Antarctica să-și piardă în cele din urmă efectul de răcire asupra planetei și să înceapă să acționeze ca un radiator.
O schimbare șocantă care afectează Antarctica sunt valurile de căldură. În 2022, Antarctica de Est a avut parte de cel mai puternic val de căldură înregistrat din lume, cu temperaturi cu 38,5 °C peste medie.
Simultan, asistăm la o pierdere drastică a gheții de mare în Antarctica.
Specialiștii avertizează: „Bucurați-vă de viață cât mai puteți”
„Acum 15 ani, James Lovelock, coautor al Ipotezei Gaia, spunea: Bucurați-vă de viață cât mai puteți, în 20 de ani încălzirea globală va lovi din plin”, a declarat unul dintre oamenii de știință.
O astfel de schimbare drastică a mediului este o veste proastă pentru biodiversitatea din Antarctica. Temperaturile mai ridicate au ca rezultat, în general, decimarea speciilor.
După cum notează studiul, observăm deja un număr tot mai mare de pui de focă morți pe plaje și un număr în scădere de pești în marea din jurul Antarcticii.
Odată cu agravarea schimbărilor climatice, cercetătorii avertizează că este „practic sigur” că astfel de evenimente vor deveni și mai severe în viitor. Ceea ce vedem în prezent este doar vârful aisbergului, ca să spunem așa.
Există, de asemenea, o mare temere că Antarctica ar putea atinge un punct de cotitură într-un viitor nu atât de îndepărtat. Antarctica răcește planeta noastră, iar pe viitor s-ar putea să nu o mai facă.
Pe măsură ce gheața și zăpada se topesc, totuși, va dezvălui o suprafață mai întunecată și mai puțin reflectorizante. La rândul lor, pământul și marea vor începe să absoarbă mai multe raze solare, pierzându-și capacitatea de a se răci și, de a răci, în definitiv, toată planeta.