Fenomenul bizar de pe Jupiter: ce se întâmplă pe planetă din Sistemul Solar
Se pare că fulgerul nu este un fenomen exclusiv Pământului, ci se găsește și în alte câteva locuri din Sistemul Solar, iar Jupiter se numără printre ele, totul aici fiind de-a dreptul spectaculos.
Jupiter are parte de o atmosferă de nori învolburați și furtuni gigantice în care fulgerele pot lovi violent.
Imaginea care a ”pus pe jar” imaginația oamenilor de știință de la NASA
Această imagine (o poți vedea mai sus) lansată de NASA a fost capturată de Juno în timpul celui de-al 31-lea zbor al gigantului gazos, pe 30 decembrie 2020, și procesată de omul de știință Kevin M. Gill din datele brute de la instrumentul JunoCam, de la bord.
Nava spațială se afla la 32.000 de kilometri deasupra norilor lui Jupiter, lângă polul nord, la 78 de grade de latitudine, în momentul în care a capturat fulgerul verde.
Culoarea fulgerului este cu siguranță deosebită, fiind de un verde strălucitor, aproape fosforescent. Acesta ar putea fi, ce-i drept, un „chichiț” al procesării culorii, deși fulgerele pot fi colorate, în general, așa că nu este exclus ca nuanța să fi arătat așa și în realitate.
Particulele atmosferice pot modifica culorile. Acest lucru este adesea văzut pe planeta Pământ în fulgerele vulcanice, unde efectele cenușii pot adăuga nuanțe de albastru, violet și liliac.
Principiul luminii este același pe Pământ și pe Jupiter, deoarece descărcările electrice puternice se răspândesc prin nori, dar formarea este ușor diferită.
Pe Jupiter, norii reprezintă un amestec de amoniac și apă, iar majoritatea fulgerelor au loc la poli, în timp ce pe Pământ norii sunt formați din vapori de apă, iar fulgerele lovesc, de obicei, mai mult la Ecuator, decât în alte părți.
Capitala mondială a fulgerului, Catatumbo din America de Sud, are parte, spre exemplu, de 1,6 milioane de fulgere pe an.
În următoarele luni, sunt așteptate mai multe imagini cu fulgere pe planeta Jupiter, luând în calcul că orbita lui Juno ar putea să se afle la momentul potrivit, la locul potrivit.