11 nov. 2023 | 14:56

Fenomen straniu într-un lac, apa a căpătat culoarea magenta și nimeni nu are o explicație pentru asta

ACTUALITATE
Fenomen straniu într-un lac, apa a căpătat culoarea magenta și nimeni nu are o explicație pentru asta

În inima Hawaii, a apărut un spectacol captivant, transformând seninul Kealia Pond National Wildlife Refuge într-o scenă care amintește de un basm. Acest fenomen straniu găsit în apele unui lac a reușit să atragă atenția internauților din întreaga lume.

Începând cu data de 30 octombrie, apele de obicei calme ale acestei mlaștini sărate de coastă de pe insula Maui au căpătat o nuanță suprarealistă și încântătoare de roz strălucitor, captând atenția și curiozitatea privitorilor. Cauza acestei transformări parcă dintr-o altă lume este determinată de probele de apă analizate de Universitatea din Hawaii – prezența halobacteriilor.

fenomen straniu

Halobacteriile sunt cele care redau acest colorit de basm apei lacului

Halobacteriile, organisme unicelulare cunoscute pentru adaptarea lor în medii foarte saline, cum ar fi Marele Lac Sărat și Marea Moartă, sunt responsabile pentru culoarea magenta a iazului. Clasificate drept extremofile datorită capacității lor de a supraviețui în condiții extreme, aceste bacterii s-au adaptat la un mediu în care salinitatea apei este de două ori mai mare decât cea a apei de mare, fiind mediul potrivit datorită conținutului intens de sare provocat de seceta severă din Maui.

În ciuda numelui său, care se traduce prin „incrustație de sare”, salinitatea iazului Kealia a crescut vertiginos dincolo de nivelurile sale normale din cauza secetei extreme în curs de desfășurare a insulei. Întreaga insulă Maui se confruntă cu condiții severe sau mai grave de secetă, potrivit US Drought Monitor.

Vezi și: Lacul din România care își schimbă culoarea. E unic în lume. Ai știut de el?

Fenomenul straniu care colorează apa unui lac

Regiunea specifică care găzduiește refugiul Kealia Pond se confruntă în prezent cu o secetă extremă, ocupând locul doi pe scara monitorului de secetă. Pârâul Waikapu, o sursă vitală de apă care provine din Munții Maui de Vest și care se varsă în iazul Kealia, traversează aceeași zonă afectată de secetă. Aportul redus de apă dulce în iaz a crescut concentrația de sare, creând un habitat ideal pentru halobacteriile viu colorate.

fenomen straniu

Sarea intr-o cantitate foarte mare dezvolta un mediu potrivit pentru aceste bacterii

Contextul mai larg al provocărilor de mediu din Maui adaugă un nivel de îngrijorare acestui fenomen captivant. Aproximativ 90% din județul Maui, cuprinzând diferite insule, se confruntă în prezent cu condiții severe de secetă, situație exacerbată de un incendiu mortal care a devastat Lahaina în august.

Pe măsură ce oamenii de știință analizează interacțiunea complexă a factorilor care contribuie la schimbarea climatului din Hawaii, există un consens tot mai mare că impactul crizei climatice va exacerba condițiile de secetă, chiar și în regiunile tropicale precum Maui. Transformarea iazului Kealia într-un tărâm al minunilor cu nuanțe roz este o mărturie vizibilă a dansului complex dintre climă, secetă și rezistența vieții, chiar și în fața provocărilor extreme de mediu, arată CNN.

Vezi și: Se schimbă culoarea apei din Oceane. Nu va mai fi albastră, care este motivul