Fenomen misterios într-un oraș din Turcia, localnicii sunt panicați. Ce a apărut subit în pământ, are dimensiuni uriașe – VIDEO
Un fenomen ciudat a stârnit nedumerire printre locuitorii orașului turc Konya, după ce oamenii au descoperit o gaură uriașă, apărută brusc la circa 20 de zile de la seismul mortal din 6 februarie. Cutremurele cu magnitudini de 7,8 și 7,6 grade pe scara Richter au fost urmate de mii de replici și au provocat moartea a 50.000 de persoane în Turcia și Siria vecină.
Un crater gigant a apărut brusc într-un oraș din Turcia
Craterul are 12 metri adâncime și un diametru de aproape 40 de metri! Din cauza dimensiunilor sale uriașe și apariției peste noapte, localnicii au început să se îngrijoreze și să-și pună întrebări cu privire la fenomenul misterios. Ce spun experții despre gaură?
Specialiștii turci s-au grăbit să liniștească temerile locuitorilor din districtul Reșadiye, provincia Konya. Profesorul universitar Hasan Suzbilir, directorul Centrului de cercetare și aplicații pentru cutremure al Universității Dokuz Eylul, a explicat că nu există vreo legătură între crater și cutremure.
Ce spun experții despre groapa uriașă
Potrivit cercetătorului, „mecanismul de formare a acestui crater este cu totul diferit de cel provocat de un cutremur și, prin urmare, nu există o relație directă între ele”, deși gaura s-a format la aproximativ 20 de zile de la seismele care au zguduit sudul țării și mai multe provincii siriene.
Totuși, craterul uriaș poate reprezenta un pericol pentru zona Konya, existând posibilitatea să se mărească din cauza unui alt cutremur sau să-și extindă suprafața, avertizează un expert în inginerie civilă și seismologie.
„Acest crater poate reprezenta un pericol pentru zonele înconjurătoare”, a semnalat Sinan Turkan, președintele Asociației de consolidare a cutremurelor (DEGÜDER).
Care ar fi cauza
Din punctul său de vedere, apariția cercului ar putea fi cauzat de alte motive, unele fără legătură cu seismul care a afectat provincia Konya în urmă cu câteva zile.
„Acest crater s-a produs natural și nu este asociat cu cutremurul, dar apariția sa a fost rezultatul extragerii apelor subterane într-o zonă din apropiere, ceea ce a dus la formarea unui soi de găuri în pământ”, a indicat el.
Studiile solului efectuate de autoritățile turce au arătat că gaura s-a format înainte de cutremur, iar locuitorii l-au descoperit mai târziu.
Agenția de gestionare a dezastrelor și catastrofelor din Turcia a înregistrat peste 9100 de replici, după cutremurele care au avut epicentrul în provincia Kahramanmaraș, în zorii zilei de 6 februarie.