15 sept. 2023 | 11:31

”Femeia-șaman” de acum 9000 de ani și secretele sale. Unde a fost descoperită, ce au mai găsit arheologii în apropierea ei

ACTUALITATE
”Femeia-șaman” de acum 9000 de ani și secretele sale. Unde a fost descoperită, ce au mai găsit arheologii în apropierea ei

Cu aproape 90 de ani în urmă, osemintele unei „femei-șaman” au fost descoperite în stațiunea turistică Bad Dürrenberg, Germania. Obiectele găsite în mormântul acesteia i-au uluit și fascinat pe arheologi. Acum, cercetătorii au făcut și alte descoperiri într-un sit aflat la doar 6 kilometri de locul unde fusese îngropată „femeia-șaman”.

”Femeia-șaman” de acum 9000 de ani și secretele sale

Arheologii descoperă tot mai multe lucruri fascinante în cadrul săpăturilor ce au loc într-un sit din epoca Mezolitică, aflat în zona Dehlitz, Germania, contemporan cu locul unde a fost găsit, la doar 6 kilometri distanță, mormântul faimoasei „femei-șaman”.

Descoperirea acesteia a fost făcută în 1934, în timpul construirii unui parc în orașul german Bad Dürrenberg. Femeia a fost îngropată într-o poziție verticală, așezată și împachetată în lut roșu, având alături un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni, vechimea osemintelor fiind datate ca având circa 9.000 de ani.

În jurul ei erau rămășițele unei coifuri extraordinare, create din oase de animale. Femeia a fost îngropată, de asemenea, cu săgeți, desene și alte unelte de vânătoare.

Cu toate acestea, prezența lutului, ce era folosit la înmormântarea unor persoane cu un statut deosebit, dar și a coifurilor ornate, a arătat exact cine era femeia: un șaman al poporului ei.

„Femeia-şaman” a dat naștere unui copil și avea vârsta de 25 – 30 de ani când a murit. Pentru arheologi a fost clar că ea a avut o poziție de mare prestigiu în rândul poporului ei şi asta pentru că oamenii din acele vremuri credeau că ea are o legătură directă cu zeii.

Rămășițele acesteia au fost expuse și pot fi văzute  la Muzeul de Preistorie din Halle, Saxonia-Anhalt (Germania), într-o cameră menită să evoce pădurile pe care ea le-ar fi cunoscut în timpul vieții.

Unde a fost descoperită, ce au mai găsit arheologii în apropierea ei

Dar arheologii continuă să sape în zona de lângă Dehlitz, ce este considerată unul dintre cele mai bogate situri mezolitice din Europa Centrală. În ultimii cinci ani, arheologul voluntar, Wolfgang Bernhardt, a adunat peste 6.000 de artefacte din piatră , ceea ce este o cantitate excepțională pentru un sit din acea perioadă.

Din luna august a acestui an, arheologii de la Oficiul de Stat pentru Arheologie și Managementul Moștenirii Culturale al landului Saxonia-Anhalt, cercetează din nou situl. Până acum, eu au creat opt zone de săpături, fiecare având o suprafață de un metru pătrat, ce coboară până în straturile subterane.

Specialiștii au găsit numeroase unelte de piatră și fragmente de coarne și oase, dar și o cantitate mare de microliți – mici unelte din piatră folosite, de obicei, pentru aprinderea focului. Chiar dacă puține, prezența unor raclete sugerează o locuire temporară a zonei, ce a fost folosită, cel mai probabil, drept teren de vânătoare.

Dată fiind apropierea de mormântul „femeii-șaman”, dar și bogăția și asemănarea de obiecte găsite, arheologii cred că cele două situri pot fi puse în legătură.

„Pentru prima oară, șantierul arheologic de la Dehlitz oferă o privire mai detaliată despre stilul de viață al oamenilor vânători-culegători din Mezolitic din regiunea din jurul Bad Dürrenberg”, a afirmat Dr. Oliver Dietrich, de la Oficiul de Stat pentru Arheologie și Managementul Moștenirii Culturale al landului Saxonia-Anhalt, într-o declarație.

De altfel, muzeul din Halle ce găzduiește descoperirile din mormântul „femeii-șaman”, alături de rămășițele acesteia, a produs o serie de filme documentare pe această temă.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele