05 apr. 2023 | 11:35

Fața nevăzută a bateriilor pentru mașini electrice: cum distrug Pământul, duc la dispariția unor oameni

ACTUALITATE
Fața nevăzută a bateriilor pentru mașini electrice: cum distrug Pământul, duc la dispariția unor oameni

Un trib din Indonezia poate fi distrus de mineritul pentru bateriile de mașini electrice. Dacă exploatarea nichelului continuă în Halmahera, tribul Hongana Manyawa nu va supraviețui.

Un trib din Indonezia este amenințat să fie distrus din cauza unui proiect minier colosal care vrea să obțină metale pe pământul lor ancestral pentru bateriile de mașini electrice, potrivit grupului pentru drepturile tribale Survival. Companiile miniere și guvernele sunt învinuite, dar degetul este îndreptat și către producătorii de mașini electrice precum Tesla al lui Elon Musk.

Într-un nou apel de ajutor, Survival răspândește conștientizarea că giganții multinaționali din minerit și-au pus ochii pe insula indoneziană Halmahera.

Un trib ar putea dispărea, din cauza mașinilor electrice

Interiorul împădurit al insulei găzduiește aproximativ 300 până la 500 de membri ai unui trib, cunoscut sub numele de Hongana Manyawa, care înseamnă „oamenii pădurii” în propria lor limbă. Ei sunt unul dintre ultimele triburi de vânători-culegători nomazi din Indonezia. Deși unii indivizi au vorbit cu membri ai lumii exterioare, multe facțiuni ale Hongana Manyawa au rămas necontactate.

Această parte a Indoneziei este, de asemenea, locul unora dintre cele mai mari rezerve de nichel neexploatate din lume. Având în vedere că cererea de mașini electrice va crește în următorii ani, se așteaptă ca operațiunile miniere din Halmahera să se intensifice, punând tribul Hongana Manyawa într-o amenințare existențială.

„Dacă nu mai există pădure, atunci nu va mai exista Hongana Manyawa”, a spus un bărbat din trib, relatează Survival.

„Nu le dau acordul să o ia… spune-le că nu vrem să ne dăm pădurea”, a spus recent o femeie din Hongana Manyawa.

Weda Bay Nickel, o companie deținută parțial de gigantul minier francez Eramet, a început să exploateze insula în 2019, dar se așteaptă ca eforturile de minerit să se extindă în viitorul apropiat. Survival raportează că gigantul chimic german BASF intenționează să colaboreze cu Eramet pentru a construi o rafinărie în Halmahera, care ar putea încălca teritoriul Hongana Manyawa.