28 feb. 2023 | 11:59

Fake news răspândit masiv, demontat de Ministerul Apărării. Sisteme aeriene la granița cu Moldova. Ce erau, de fapt

ULTIMA ORĂ
Fake news răspândit masiv, demontat de Ministerul Apărării. Sisteme aeriene la granița cu Moldova. Ce erau, de fapt

Ministerul Apărării Naționale atrage atenția cu privire la apariția unor imagini false legate de deplasarea forțelor aeriene române la granița cu Moldova. Mai multe imagini au apărut în spațiul public, alarmând populația în contextul instabilității din regiunea Transnistria și al războiului din Ucraina. Imaginile susțineau că trupele au intrat în Moldova. 

Imagini de la parada din 1 decembrie 2022, scoase din context

MApN susține că imaginile sunt, de fapt, din Alba Iulia, de la parada militară de 1 decembrie 2022. Acestea au fost făcute în zona stadionului Cetate, pe ruta de retragere a tehnicii militare.

Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru Ceremonia militară de Ziua Națională a României, prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova.

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale” au transmis reprezentanții MApN.

Cum s-a răspândit fake news-ul

Imaginile au fost distribuite masiv, iar o publicație grecească a preluat informația, fără să o verifice, inducând temeri și panică. 

”Se pare că unii caută „să dea foc” Balcanilor, după Ucraina, luând în vizor Moldova. Un videoclip din mass-media arată astăzi deplasarea unei brigăzi motorizate românești la granița cu Moldova, după ce Bucureștiul și-a asumat apărarea acestei țări.

Situația pe scurt la granița dintre România și Moldova, românii deplasează echipamente militare la granița cu Moldova vecină. Pentru moment nu avem mai multe informații și așteptăm noi evoluții, deoarece rușii și ucrainenii au luat în vizor Transnistria și Moldova”, a scris publicația Penapostagma.

Publicația a afirmat faptul că Turcia se pregătește pentru „o situație de haos”, profitând de tensiunile din Moldova și având un interes privind regiunea autonomă turcofone Găgăuzia. 

Totodată, ziarul scrie că relațiile dintre Turcia și Rusia ar putea să aibă de suferit. Dar imaginile și informațiile false au început să se răspândească și pe rețelele sociale.

Oamenii au afirmat că armata română a intrat în Moldova pentru a o apăra de un atac din partea Rusiei.