29 mai 2023 | 09:59

Facturile de la Orange, Digi RCS RDS și Enel pe care nu trebuie să le plătești: rămâi fără bani în cont și nu-i mai recuperezi niciodată

ACTUALITATE
Facturile de la Orange, Digi RCS RDS și Enel pe care nu trebuie să le plătești: rămâi fără bani în cont și nu-i mai recuperezi niciodată

Dacă ai primit o factură la Orange, Digi RCS RDS sau Enel, trebuie să o studiezi atent. Hackerii pot acționa prin aceste facturi.

Regulamentul acestor operatori spune că, dacă nu ți-ai plătit factura la timp, trebuie ca ei să te informeze de acest lucru și să îți spună că poți rămâne fără abonament dacă nu le dai banii. Astfel, hackerii profită de acest situații.

Ai grijă ce „facturi” plătești

Hackerii au devenit extrem de inventivi și au început să trimită ei mailuri către clienți, copiate integral după cele originale. Aceștia transmit și un link și invită românii să îl acceseze si să-și achite facturile.

Digi RCS RDS a transmis avertismente în acest sens, iar Orange a devenit ținta numărul unu pentru hackeri.

Așadar, trebuie să ai grijă ce bani dai și cui, întrucât poți să rămâi fără bani și fără datele personale, dacă vei cădea în capcana hackerilor. Cu toate acestea, tentativele de fraudă online pot fi detectate rapid, cu multă atenție, dacă oricine face o serie de verificări esențiale.

De asemenea, mulți oameni au căzut pradă și fraudei cripto. Dacă cunoști pe cineva care s-a lovit de o înșelătorie online anul trecut, ești departe de a fi singur. Atacurile cibernetice sunt în floare. FBI raportează că americanii care au transmis incidente agenției au pierdut 10,3 miliarde de dolari, din cauza escrocheriilor de pe internet în 2022, un salt brusc de la 6,9 miliarde de dolari, în 2021.

Deși au existat mai puține plângeri (800.944), anumite fraude au fost foarte problematice. Escrocheriile cu investiții au fost cele mai comune și mai costisitoare scheme. Pierderile legate de fraudă au crescut de la aproape 1,5 miliarde de dolari în 2021, la 3,3 miliarde de dolari, iar cea mai mare parte din această valoare a provenit din escrocherii cu criptomonede – pierderile au crescut de la 907 milioane de dolari la aproape 2,6 miliarde de dolari, în 2022.