25 aug. 2023 | 12:42

Explozie la cursul valutar. Euro, aproape 5,1 lei, grăbește-te să schimbi toți banii din casă

ACTUALITATE
Explozie la cursul valutar. Euro, aproape 5,1 lei, grăbește-te să schimbi toți banii din casă

Dacă ai lei în casă și plănuiești să cumperi euro, ai face bine să te grăbești, deoarece e preconizată o veritabilă explozie la cursul valutar. Moneda noastră națională urmează să piardă și mai mult teren în fața celei europene.

Conform celor mai recente previziuni economice pe care le-au conturat specialiștii CFA România, e doar o chestiune de timp până când euro va sări semnificativ pragul de 5 lei, apropiindu-se periculos de mult de nivelul de 5,1 lei.

Cel mai recent raport al CFA arată că în următoarele 12 luni cel mai probabil va trebui să scoatem din buzunar mai bine de 5 lei ca să cumpărăm un singur euro, atât de mult se va devaloriza moneda noastră națională.

E de necrezut cât de mult se va scumpi euro

Practic, în următoarele 12 luni anticipațiile ne indică cel mai probabil o valoare de 5,0798 lei pentru un euro.

De asemenea, se pare că va trebui să ne așteptăm la o rată a inflației de 7,5%, în următoarele 12 luni.

Mai mult decât atât, mai arată specialiștii CFA, deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%.

O altă veste nefericită pentru noi și economia națională în general derivă din faptul că avem o evoluție nu tocmai în regulă a indicatorului de încredere macroeconomică. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte.

„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Ca veste cât de cât bună, avem în vizor piața imobiliară, unde se anticipează stabilitate de prețuri pentru următorul an. 58% dintre participanţi împărtășesc această așteptare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele