03 iun. 2023 | 10:33

Explozia unei stele face vâlvă printre astronomi: cum ar putea să ne ajute să descoperim lucruri noi despre univers

ACTUALITATE
Explozia unei stele face vâlvă printre astronomi: cum ar putea să ne ajute să descoperim lucruri noi despre univers

O stea masivă din brațul galaxiei Pinwheel (M101) a explodat – adică a dispărut o supernovă – și se așteaptă ca chinurile sale înfocate de moarte să fie vizibile luni de zile, chiar și de la telescoapele amatoare.

Supernova, desemnată acum ca SN 2023ixf, a fost văzută pentru prima dată de vânătorul de supernove Koichi Itagaki, din Japonia, pe 19 mai. Observatorii stelelor de la Zwicky Transient Facility din California au confirmat explozia cosmică, găsind imagini ale supernovei făcute automat, cu două zile înainte ca Itagaki să o descopere, potrivit NASA.

Cum ne poate ajuta această stea să înțelegem mai multe despre univers

„Din motive pe care nu le înțelegem pe deplin, stelele masive par să se zdruncine la sfârșitul vieții lor, aruncându-și straturile exterioare în spațiu”, a scris Andy Howell, profesor la Universitatea din California, Santa Barbara și astronom la Las Cumbres. Observator.

„Este foarte greu să prinzi o stea în acțiune, deoarece majoritatea sunt atât de departe sau nu găsim supernova suficient de devreme. Această supernovă ne va învăța multe”.

Astronomii au stabilit rapid că explozia cosmică este o supernovă de tip II, în care nucleul unei stele masive se prăbușește brusc când rămâne fără combustibil și nu își poate contracara propria gravitație.

Galaxia de origine a supernovei se află relativ aproape, la doar 21 de milioane de ani lumină distanță de noi, NASA spunând că explozia este „cea mai apropiată supernovă văzută în ultimii cinci ani”.

Deoarece supernova este relativ aproape și tânără, după standardele cosmice, oamenii de știință sunt dornici să o studieze, sperând că ar putea oferi noi detalii interesante despre evoluția stelelor masive și despre modul în care acestea mor.

Supernovele din apropiere reprezintă o amenințare suplimentară la viață, neconsiderată anterior. A avea o stea în vecinătatea noastră devenind supernovă reprezintă trei amenințări la adresa vieții.

La luni sau ani după ce explozia imediată a radiațiilor emise de supernove a trecut, planetele din apropiere se confruntă cu o nouă amenințare. Razele X produse de supernovele cu colaps al miezului pot deteriora planete la o distanță de până la 160 de ani lumină, potrivit noilor dovezi de la Observatorul Chandra al NASA. Mai multe despre acest subiect poți citi aici.