18 iul. 2023 | 14:36

Experimentul făcut de un român. Ouă prăjite în soare în doar 3 minute. Semnal de alarmă privind deșertificarea din Oltenia

ULTIMA ORĂ
Experimentul făcut de un român. Ouă prăjite în soare în doar 3 minute. Semnal de alarmă privind deșertificarea din Oltenia

Un român, lector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a prăjit ouă în soare, în doar trei minute, și a emis un semnal de alarmă referitor la deșertificarea din Oltenia.

Ouă prăjite în doar 3 minute, la soare

Mihai Enescu, lector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a atras atenția asupra faptului că temperaturile resimțite la nivelul solului sunt mult mai mari față de cele măsurate oficial.

Lectorul universitar a demonstrat acest lucru printr-un experiment simplu: A prăjit ouă într-o tigaie fără foc, ci doar așezată pe nisipul încins și încălzită de soare. Specialistul a atras atenția astfel asupra fenomenului deșertificării în zona Olteniei.

”Îi invit pe cei care încă contestă importanța pădurilor de salcâm din nisipurile Olteniei la 2 ouă! Azi, a fost vreme bună de gătit”, a scris Mihai Enescu într-un mesaj pe care l-a publicat pe Facebook, alături de mai multe imagini în care a surprins cum se prăjesc ouăle într-o tigaie fără foc.

El a folosit un termometru ce a înregistrat temperatura din tigaie, care a urcat treptat, ajungând până la 78 de grade Celsius.

Soluția sugerată de lectorul universitar

Mihai Enescu a spus că numai în județul Dolj există 100.000 de hectare de nisip și că o soluție pentru fixarea solului este împădurirea cu salcâmi.

Acest tip de sol mai poartă denumirea de ”nisipuri zburătoare”, pentru că, atunci când bate vântul, particulele sunt purtate prin aer, iar vizibilitatea scade la 20-30 de metri, ceea ce face evidentă nevoia de a-l fixa, conform Digi24.

Mihai Enescu a mai precizat că există documente care arată că împădurirea cu salcâmi se face în regiunea Olteniei de 150 de ani. El a adăugat că speră ca în curând să se mai reușească împădurirea unei suprafețe de 4.000 de hectare în zona localității Mârșani, unde cea mai mare dună de nisip are 18 metri înălțime.