19 mai 2023 | 09:21

Experiment biologic în România: peștele îndrăgit de români pe care vor să-l „cultive” în Marea Neagră

ACTUALITATE
Experiment biologic în România: peștele îndrăgit de români pe care vor să-l „cultive” în Marea Neagră

Biologii au anunțat o premieră pentru Marea Neagră. Mai exact, ei au intenția de a cultiva la noi un pește mult iubit de români.

Este vorba despre dorada, peştele care, de obicei, are habitatul în apele mărilor Adriatică și Mediterană.

Evident, în momentul de față vorbim strict despre un experiment, însă speranța oamenilor de știință este că, în câțiva ani, acest pește se va acomoda în Marea Neagră și va putea fi, ulterior, servit în restaurantele românești.

Experimentul este realizat de biologii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanţa care au adus specia din ape mult mai calde, însă cu noile schimbări climatice, totul este posibil chiar și în Marea Neagră.

dorada-cultivata-marea-neagra-2

Dorada

Până în prezent, peștele pare să se acomodeze perfect la noi

„Am adus un lot de 200 de exemplare din Italia, din Marea Adriatică. Sunt în laboratorul nostru cam de o săptămână şi arată foarte bine, nu am înregistrat mortalităţi”, a declarat Victor Niţă, cercetător, conform oradesibiu.ro.

Apa din laboratorul cu pricina are, în momentul de față, în jur de 15-20 de grade Celsius.

„Apă de mare şi sare specială pentru acvacultură. PH-ul 8,2 este foarte bun. Salinitatea este 36 la mie. Exact ca în Marea Adriatică. Oxigenul dizolvat, 95%, care este foarte bun”, s-a menționat, de asemenea, conform sursei citate anterior.

De menționat că specia a ajuns şi pe cale naturală în România, fiind prinsă ocazional în zonele din imediata apropiere a localităților Constanţa, Agigea sau Tuzla.

„N-am prins niciodată până anul trecut. Una, dacă prinzi două, maximum”, ar fi declarat unul dintre pescari, conform sursei menționate.

„Aceste cercetări nu se limitează doar la această specie. Sunt cercetări şi pe alte specii. Este important să se facă cercetări şi să se crească în mediu controlat pentru o perioadă. Ulterior, cercetările o să ne spună cum s-ar putea dezvolta ea în mediu natural”, a spus, la rândul său, Laura Boicenko, director științific INCDM Grigore Antipa.

În momentul de față, România cumpără doradă din Italia, Grecia, Franţa sau Spania. Situația s-ar putea schimba cât de curând, dacă experimentul va funcționa.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele