12 iun. 2023 | 09:15

Există viață pe Lună? Ipoteza îndrăzneață a unui om de știință de la NASA

ACTUALITATE
Există viață pe Lună? Ipoteza îndrăzneață a unui om de știință de la NASA

În comparație cu Pământul, Luna este un loc lipsit de viață. Totuși, un om de știință de la NASA este de părere că această ipoteză nu ar fi întocmai complet reală.

Prabal Saxena, om de știință la Centrul de Zboruri Spațiale Goddard al NASA, a spus că viața microbiană ar putea exista în medii dure precum cele de pe Lună, spre exemplu.

Argumentele omului de știință de la NASA

„Ar putea exista nișe potențial locuibile pentru viață în zone relativ protejate, pe unele corpuri fără aer”, a spus Prabal Saxena, potrivit Space.com.

Acești microbi lunari, dacă există, probabil își au originea pe Pământ, a adăugat acesta.

Saxena studiază unde ar putea exista viață extraterestră în afara sistemului nostru solar. Recent, și-a concentrat studiile pe polul sud al Lunii, adică locul unde omenirea încă nu a ajuns fizic.

Totuși, conform Moon Mineralogy Mapper de la NASA, oamenii de știință au putut afla că locul cu pricina este format din minerale, în interiorul craterelor, pe care astronauții le-ar putea extrage pentru a le folosi pe post de combustibil pentru rachete.

Unele regiuni ale acestor cratere se află în întuneric permanent, drept urmare, radiațiile dăunătoare ale Soarelui nu ajung niciodată aici, ceea ce înseamnă că locul ar putea fi un refugiu sigur pentru unii microbi.

„În mod extraordinar, cercetările recente privind supraviețuirea microbilor expuși la condiții precum cele de pe părțile suprafeței lunare indică rezistența surprinzătoare a numeroaselor microorganisme la astfel de condiții”, a declarat Saxena într-o lucrare recentă.

„În prezent, încercăm să înțelegem care organisme specifice ar putea fi cele mai potrivite pentru supraviețuirea în astfel de regiuni”, a mai spus omul de știință pentru Space.com.

Chiar dacă existența microbilor pe Lună nu este încă dovedită, dacă oamenii ajung în aceste locuri, situația se poate schimba numaidecât, iar ființele nu numai că ar putea supraviețui, ci și s-ar putea dezvolta și prospera.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele