28 aug. 2023 | 12:55

Există, sau nu, efectul placebo? Ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Există, sau nu, efectul placebo? Ce spun oamenii de știință

Încă de când a fost „descoperit”, oamenii s-au întrebat dacă efectul placebo există, sau dimpotrivă, este un mit.

Anumite studii au demonstrat mai mulți pacienți cu Parkinson au arătat o îmbunătățire a scorurilor motorii după ce au primit tratament placebo.

Clinicienii cred în efectul placebo și prescriu astfel de tratamente pacienților lor. Un sondaj BMJ a constatat că, în timpul anului trecut, aproximativ 3% dintre medicii din SUA au folosit soluție salină ca placebo, 2% au folosit pastile de zahăr, 41% au folosit analgezice fără prescripție ca placebo, iar 38% vitamine.

„Un procent mic, dar notabil, de medici au raportat că au folosit antibiotice (86, 13%) și sedative (86, 13%) ca tratamente placebo în aceeași perioadă”, se arată într-o lucrare de specialitate.

Placebo ar putea fi rezultatul evoluției unei boli

Totuși, există și cei care cred că efectul placebo este în mare măsură rezultatul cursului natural al unei bolii, care poate fluctua.

Pentru a evalua eficacitatea tratamentelor de tip placebo, o echipă a efectuat o revizuire sistematică a 114 studii clinice în care pacienții au fost repartizați aleatoriu în grupuri placebo sau grupuri fără tratament.

„Nu am detectat un efect semnificativ al placebo în comparație cu lipsa unui tratament în datele cumulate din studiile cu rezultate binare sau obiective continue subiective sau obiective.

Totuși, am găsit o diferență semnificativă între placebo și lipsa oricărui tratament în studiile cu rezultate subiective continue și în studiile care implică tratamentul durerii”, a scris echipa în studiul lor, concluzionand: „În afara cadrului studiilor clinice, nu există nicio justificare pentru utilizarea placebo”.

Un studiu din 2004, care a analizat 52 de alte studii, a constatat același lucru. Există, astfel, puține dovezi ale unui efect placebo real.

Pe scurt, placebo pare să aibă un efect limitat asupra durerii, însă oamenii de știință par din ce în ce mai convinși că, în realitatate, efectul nu numai că nu „își face treaba”, însă s-ar putea să nu existe, de fapt.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele