Există încă terenuri nerevendicate pe Pământ, pe care nicio țară nu le dorește: care sunt locurile „nimănui” de pe planeta noastră
Acestea sunt puținele locuri rămase de pe Pământ care nu sunt revendicate de niciun stat suveran.
Lumea modernă este strict definită de granițe. Cu toate acestea, în ciuda obsesiei relativ recente a umanității pentru liniile de pe o hartă, există un număr mic de locuri pe Pământ pe care niciun stat suveran nu le revendică.
Ele sunt cunoscute sub numele de Terra nullius – o expresie latină care înseamnă „țara nimănui” – și printre ele se numără Bir Tawil între Egipt și Sudan, câteva locuri de la granița Croația-Serbia și bucăți vaste din Antarctica.
Unul dintre cele mai semnificative exemple de Terra nullius este Bir Tawil, o porțiune de pământ de 2.060 de kilometri pătrați de lângă granița dintre Egipt și Sudan, care nu este revendicată de niciuna dintre țări.
Zonele „nimănui” de pe planeta noastră
Este un deșert pustiu, unde temperaturile de 45 °C sunt obișnuite în plină vară. Populația este în mod oficial zero, deși zona este frecvent frecventată de triburi nomade care sunt în trecere, cum ar fi oamenii Ababda.
În ochii dreptului internațional, nicio parte a Antarcticii nu este deținută de o singură țară. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat șapte națiuni să pretindă părți ale continentului ca fiind ale lor: Argentina, Australia, Chile, Franța, Noua Zeelandă, Norvegia și Marea Britanie.
Harta tipică ce arată aceste revendicări teritoriale va arăta Antarctica tăiată în felii ca o pizza. Este remarcabil, totuși, că un colț este nerevendicat, cunoscut sub numele de Marie Byrd Land. Este numit după soția ofițerului de marină american Richard E Byrd, care a explorat regiunea la începutul secolului al XX-lea.
Cu o suprafață colosală de 1.605.792 de kilometri pătrați, Marie Byrd Land este cel mai mare teritoriu nerevendicat din lume. Motivul pentru care a rămas Terra nullius este, pur și simplu, pentru că este atât de izolat, chiar și după standardele Antarcticii.
Gornja Siga: libertarienii visează la Liberland. Între granița balcanică a Croației cu Bosnia, pe malul de est al fluviului Dunărea, mai multe petice de pământ au fost puternic contestate de la destrămarea sângeroasă a Iugoslaviei în anii 1990. Pe malul vestic al fluviului, există o problemă inversă: patru terenuri nu sunt revendicate de nicio țară.
Gornja Siga este cea mai mare dintre aceste zone, constând din doar 7 kilometri pătrați de teren împădurit care acționează ca o câmpie inundabilă a Dunării. Din punct de vedere tehnic, se află sub control croat, deși ei afirmă că pământul este sârb, în timp ce Serbia nu are pretenții asupra pământului.