15 iul. 2023 | 08:00

Temperaturi de Dubai și nopți tropicale în România. Europa, sub cod roșu de caniculă. Ce spune ANM despre „Cerberus” [EXCLUSIV]

ACTUALITATE
Temperaturi de Dubai și nopți tropicale în România. Europa, sub cod roșu de caniculă. Ce spune ANM despre „Cerberus” [EXCLUSIV]

Căldura face ravagii în Europa, iar România nu a fost ocolită de valul de căldură numit de specialiști „Cerberus” care a adus temperaturi de până la 39 de grade Celsius în sudul și sud-estul țării. Valorile termice crescute aduc și fenomene meteorologice extreme: furtuni puternice și grindină, spun specialiștii. Mihai Huștiu, meteorolog ANM, a spus pentru Playtech.ro că luna iulie prin definiție este perioada în care țara noastră înregistrează cele mai ridicate temperaturi. Recordul absolut de căldură în luna iulie a fost înregistrat în 2007 la Calafat – 44,3 grade Celsius.

Valul de căldură Cerberus și în România

Săptămâna aceasta s-au înregistrat temperaturi de 39 și 40 de grade Celsius în sudul și sud-estul României. Valorile termice se apropie de celebrul oraș Dubai din Emiratele Arabe Unite. Joi în București mercurul din termometre indica 39 de grade Celsius, iar vineri în Dubai, prognoza meteo arăta tot 39 de grade Celsius.

Valorile termice ridicate au venit la pachet cu fenomene meteorologice severe. În București, vineri, dimineața, furtuna a făcut ravagii, mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic, iar o persoană a fost rănită, după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla.

„Într-adevăr ziua de joi a adus temperaturi cu adevărat de cuptor: 39 de grade Celsius s-au înregistrat în mai multe localități din partea de Sud a țării, inclusiv în Capitală unde s-au atins 39 de grade, iar începând cu noaptea de joi spre vineri instabilitatea atmosferică s-a accentuat dinspre partea de vest a țării, de aceea furtunile au fost destul de violente și au cuprins mare parte din țară.

Temperaturile scad ușor în acest final de săptămână pentru că s-a produs o înlocuire masei de aer tropical, masa de aer tropical a fost împinsă mai către sudul Peninsulei Balcanice, unde temperaturile se mențin la peste 39-40 de grade Celsius”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

Mihai Huștiu, meteorolog ANM. (Sursă foto: Captură You Tube TVR)

Zile din ce în ce mai călduroase. Ploi doar în nordul țării

În acest weekend scăpăm de furtuni și vom avea parte de zile însorite, cu temperaturi ceva mai joase, însă cu un disconfort termic ridicat.

„Este cod roșu în Grecia, cod portocaliu în Bulgaria, noi rămânem în acest final de săptămână cu un cod galben ce vizează mai ales partea de sud și de sud-est a țării, unde temperaturile ating 35, respectiv 37 de grade Celsius. 

De duminică încolo ne așteptăm ca temperaturile să crească din nou valul de căldură se intensifică, iar săptămâna viitoare ne putem aștepta din nou la temperaturi în jurul a 39 de grade poate chiar 40 de grade, tot în partea de sud a teritoriului.

Un val de căldură care pare a se menține pe tot parcursul săptămânii viitoare în mare parte din țară, dar cum spuneam cele mai ridicate temperaturi 39-40 de grade aici în sudul și sud-vestul țării.

Cât privește instabilitatea contăm pe o ameliorare în acest final de săptămână, vremea urmând să devină în general frumoasă, însorită, nu prea mai așteptăm ploi pe nicăieri prin țară. Însă săptămâna viitoare o dată cu intensificarea acestui val de căldură din nou ne putem aștepta la furtuni în anumite zone ale țării și mai ales în jumătatea de nord vor fi aceste manifestări de instabilitate, din nou intensificări ale vântului, descărcări electrice, ploi torențiale și posibile căderi de grindină”, a mai explicat meteorologul ANM.

Sâmbătă sudul țării este sub cod galben de caniculă, potrivit prognozei actualizate de ANM.

Sudul țării este sub cod galben de caniculă. Sursa hartă: Administrația Națională de Meteorologie

De ce avem concomitent și caniculă și furtuni

„Întotdeauna, atunci când deasupra țării noastre pătrunde o masă de aer fierbinte dinspre nordul Africii, iar în același timp dinspre Europa Centrală ajunge un aer mai răcoros la contactul dintre cele două mase de aer cu caracter diferite, cea fierbinte și cea mai rece dinspre Atlantic, apar aceste fenomene de instabilitate foarte accentuată și se transpun desigur în furtuni de o violență mare, respectiv așa cum s-a întâmplat în intervalul acesta în noaptea de joi spre vineri.

Au fost rafale de vânt de peste 90-100 de km/h, căderi de grindină de mari dimensiuni pentru că potențialul este unul foarte mare, respectiv căldură și căldura înseamnă pentru aceste furtuni energie, temperaturile fiind foarte ridicate și un alt ingredient: umiditatea care ajunge deasupra țării noastre.

Practic sunt întrunite toate condițiile necesare pentru dezvoltarea furtunilor și cu cât este mai caldă masa de aer, cu atât severitatea fenomenelor este mai ridicată”, a precizat meteorologul ANM.

Nopți tropicale în România

Nu doar ziua temperaturile sunt greu de suportat, ci și noaptea. În ultimele zile noaptea temperaturile nu au coborât sub 20 de grade Celsius.

„O noapte tropicală în climatologia pe care o cunoaștem înseamnă temperatură ce nu coboară noaptea sub 20 de grade Celsius și am avut într-adevăr în ultimele nopți temperaturi de 20-23 de grade, ceea ce caracterizează o noapte tropicală.

Nopțile tropicale sunt specifice până la urmă perioadei de vară și mai ales lunii lui cuptor, este perioada în care în România înregistrăm cele mai ridicate temperaturi, s-au înregistrat și recordurile absolute de căldură: să ne amintim 44,3 de grade celsius la Calafat pe 24 iulie 2007. În luna iulie sau la început de august este perioada în care România are de regulă cele mai ridicate temperaturi”, a mai punctat meteorologul.

Canicula și furtunile, un efect al încălzirii globale

Episoadele de caniculă succedate de fenomene meteorologice extreme sunt efecte ale încălzirii globale, atrag atenția specialiștii.

Valurile prelungite de caniculă urmate de episoade de furtuni violente sunt efecte ale dereglării climei, mult mai vizibile decât acum câteva decenii.

„Din păcate încălzirea globală se accelerează și asta înseamnă că sunt efecte inclusiv în România, o creștere a frecvenței intensității, dar și duratei valurilor de căldură, valuri de căldură care se pot declanșa mai devreme în an și care pot dura ați văzut și se pot dezvolta și în septembrie, deci perioada asta a anului crește.

Sunt și oportunități aici crește perioada de maxim sezon pe litoral, depinde de noi cum ne adaptăm la aceste modificări. Pe de altă parte creșterea intensității precipitațiilor este un efect legat de încălzirea globală de schimbare a climei pentru că o atmosferă mai caldă poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă ce se evaporă de la suprafețele mult mai calde ale mărilor și oceanelor”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, pentru Playtech.ro.

Europa este sufocată de caniculă. Primele victime ale căldurii, în Italia

Valul de căldură Cerberus se va înrăutăți în weekend în Europa , mercurul urmând să atingă până la 45 de grade Celsius în unele zone din Grecia, Spania și Italia, notează ziarul The Independent.

Guvernul grec a modificat deja programul de lucru al muncitorilor pentru a evita căldura de la amiază, deoarece temperaturile ar putea depăși 44C în zilele următoare.

În Spania se așteaptă ca în weekend să se atingă 45°C, iar datele din satelit ale Agenției Spațiale Europene arată că temperaturile la sol, care sunt diferite de cele din aer, vor ajunge la 60°C.

  • O imagine din satelit înregistrată de Copernicus Sentinel a UE a arătat că, marți, temperatura de la suprafața pământului din regiunea Extremadura a atins 60C (140F).

Europa fierbe. Temperaturi insuportabile

În Italia două persoane au murit din cauza căldurii este vorba de un bărbat de 44 din Lodi și de unul de 45 de ani din Brescia, scrie ziarul italian Il Messaggero. Nu este exclus ca aceștia să fi avut și alte probleme de sănătate pe care canicula le-a accentuat.

Valul de căldură Cerberus – numit de Societatea Meteorologică Italiană după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante – se așteaptă să aducă condiții mai extreme în următoarele câteva zile, potrivit BBC.

În Grecia Centrală și în Tesalia, temperaturile vor ajunge până la 44 de grade Celsius, iar autoritățile au luat o serie de măsuri: printre care un program de lucru schimbat ca oamenii să nu fie nevoiți să meargă prin căldură, iar Acropolele s-au închis, după ce unor turiști le-a venit rău.

Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească în zone răcoroase și umbrite, evitând locurile aglomerate. Se recomandă utilizarea aerului condiționat sau a ventilatoarelor pentru a menține un mediu confortabil și să se abțină de la activități fizice intense în locuri cu temperaturi ridicate, ventilație slabă și umiditate ridicată, scrie ziarul grec Kathimerini.

Pompierii greci spun că se ocupă de incendiile de vegetație din mai multe regiuni. Unități terestre și aeriene au fost trimise la semnalarea unui incendiu de vegetație la Metochi Pelion.

Caniculă și în Cipru, unde oamenii se ascund pe unde pot de căldură. „Străzile sunt pustii lumea a intrat în casă pentru a se adăposti de căldura toridă. Când m-am trezit la 8 dimineața pentru a merge la muncă, erau deja 36C”, a povestit un localnic pentru SkyNews.

În Marea Britanie, luna iulie a fost ușor mai ploioasă decât în mod normal, cu temperaturi care se simt destul de scăzute. Dar acest lucru contrastează mai ales cu vremea din Marea Britanie din iunie, care a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, cu o diferență considerabilă – lucru care, potrivit Met Office, poartă „amprenta schimbărilor climatice”.

Un nou studiu arată că 61.672 de persoane au murit în Europa din cauza căldurii anul trecut. Institutul ISGlobal din Barcelona – care cercetează sănătatea globală – a declarat că Italia a înregistrat cele mai multe decese care ar putea fi atribuite căldurii, cu 18 010, în timp ce Spania a avut 11 324 de decese, iar Germania 8 173, notează BBC.