Europa, în umbra unui potențial blackout: de ce riscăm să rămânem fără gaze naturale, avertismentul oficial
Înainte ca bătrânul continent să finalizeze trecerea de la gaze naturale la combustibili mai prietenoși cu mediul, înainte ca centralele termice pe gaz să dispară din casele oamenilor, s-ar putea să ne confruntăm cu o criză semnificativă în acest domeniu, un potențial blackout care ne va lăsa în frig.
Un avertisment cât se poate de serios pe marginea subiectului a venit din partea Qatarului. Oficialitățile din țara arabă au tras un semnal de alarmă asupra consecințelor nu foarte evidente desprinse din eforturile de tranziție energetică, eforturi care vor descuraja investițiile în combustibili fosili și, înainte să rezolve o problemă, vor duce la o penurie, mai ales în Europa.
De unde vine deficitul de gaze în Europa
„Va exista un deficit major de gaze în viitor, în special în urma eforturilor spre tranziția energetică, pe care le apreciem ca extrem de agresive. Stabilitatea economică și responsabilitatea privind mediul nu se exclud reciproc. Trebuie să le avem pe ambele”, a afirmat marți Saad al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, la Forumul economic de la Doha, scrie Agerpres.
Nu este prima oară când astfel de comentarii ajung în spațiul public, fiind regăsite și în declarația omologului său saudit, prințul Abdulaziz bin Salman. În opinia acestuia din urmă, politicienii din Marea Britanie și alte țări ”au ochelari de cal”. Aparent, ei sunt prea optimiști privind rapiditatea renunțării la petrol și gaze, privind înlocuirea cu regenerabile și energie mai curată, după cum a insistat sauditul.
Ca și referință, subiectul gazului natural a devenit unul foarte aprins în 2023, mai ales în Europa, după ce cotațiile gazelor au scăzut foarte mult anul acest, mai ales în Europa. Un rol în această consecință a jucat și iarna blândă din ultimul an, dar nu numai. Invadarea Ucrainei a dus la o competiție acerbă pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL), în contextul în care Uniunea Europeană depindea masiv de gazul rusesc, acesta asigurând aproximativ 40% din necesarul de import al continentului.
„Singurul lucru care a salvat umanitatea și Europa anual acesta a fost iarna blândă și încetinirea economiei globale. Dacă economia își revine în 2024, partea cea mai grea încă trebuie să vină”, a avertizat al-Kaabi, conform Profit.ro. Qatar este unul dintre cei mai mari producători mondiali de GNL.