Ești în perioada de probă la job? Mulți angajatori o folosesc excesiv și abuz – ce trebuie să știi
Cu siguranță ai trecut și tu prin perioada de probă la fiecare început de job. De regulă, primele trei luni la noua slujbă sunt numite „de probă”, adică în orice moment, oricare dintre părți poate renunța fără nicio explicație sau repercusiune, fie angajatul, fie angajatorul. Scopul acestei perioade de probă este explicat prin lege și se referă la verificarea aptitudinilor salariatului.
Perioada de probă – ce înseamnă și de ce e folosită
Această perioadă de probă este limitată și se folosește doar pentru acest scop.
Codul Muncii spune că există o limită maximă de 90 de zile pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru funcțiile de conducere, în ce privește perioada de probă.
Există în Codul muncii câteva aspecte care reglementează raportul juridic de muncă în această perioadă „de nesiguranță”, scrie avocat.net.
În Codul muncii nu scrie că pe durata perioadei de probă, pe lângă dreptul angajatorului de a verifica aptitudinile noului salariat există și o obligație indirectă, de a-i acorda acestuia un sprijin corespunzător pentru a se adapta sarcinilor și atribuțiilor pe care trebuie să le facă.
Acest aspect stă la baza reglementării la nivel european.
Iată ce trebuie să știi despre perioada de probă:
Perioada de probă se poate negocia și este limitată la maximum 90 de zile pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru funcțiile de conducere. Respectând aceste limite, angajatul și angajatorul pot stabili orice durată prin negociere.
Nu e obligatoriu să ai perioadă de probă. Se poate ca cele două părți să stabilească o perioadă în contractul de muncă, unde pe lângă durată să se menționeze condițiile și obligațiile fiecăreia, dar și modul în care se va desfășura această perioadă și rezultatele așteptate de angajator.
Drepturile salariatului nu sunt afectate de perioada de probă, care este considerată tot un raport juridic de muncă.
Nici în privința zilelor de concediu nu există o diferență, acestea fiind calculate și pentru perioada de probă.
Perioada de probă vizează fiecare salariat, dar e strâns legată de funcția pe care o ocupă și meseria e care o face. Pe durata unui contract de muncă, nu poți avea decât o singură perioadă de probă, dacă felul muncii, funcție/meserie/ocupație nu se schimbă.
Perioada de probă trebuie să apară în cadrul contractului de muncă, altfel, angajatul poate să folosească acest avantaj în favoarea lui.
Durata perioadei de probă poate fi prelungită, dacă contractul de muncă e suspendat.