21 mart. 2023 | 11:06

Este vestea dimineții pentru toți românii care au firmă pe numele lor. Ce bani datorează la stat

ULTIMA ORĂ
Este vestea dimineții pentru toți românii care au firmă pe numele lor. Ce bani datorează la stat

Românii care au în proprietate clădiri, terenuri și mașini trebuie să plătească în 2023, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie, impozit pentru acestea, arată Codul Fiscal. Deoarece se apropie primul termen de plată, iată care sunt principalele aspecte de reținut în legătură cu banii datorați la stat, cu precizarea că persoanele care le achită integral până la sfârșitul acestei luni beneficiază de reduceri din partea autorităților locale.

Anunț major pentru toți românii care au firmă pe numele lor

Ca o regulă generală, românii care dețin firme pe numele lor datorează anual impozit pentru aceste clădiri (cotele sunt diferite în funcție de destinația lor), sistemul de impozitare din 2023 fiind același ca anul trecut. Un alt aspect important vizează valoarea impozabilă a imobilului, ce trebuie să fie actualizată o dată la cinci ani, pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat.

Primul termen de plată este până la 31 martie 2023

Pentru impozitele din 2023, proprietarii de clădiri nerezidențiale trebuie anunțați de către organele fiscale locale că trebuie să le reevalueze, pentru a achita cota obișnuită a impozitului local.

Cu alte cuvinte, cota majorată a impozitului local poate fi aplicată doar dacă s-a făcut notificarea până la 31 octombrie 2022, în cazul în care proprietarul nu face reevaluarea periodică necesară. În lipsa înștiințării, se aplică cota obișnuită de impozitare locală, chiar dacă n-a fost făcută reevaluarea.

Care este procedura

Românii cărora li se impun cotele majorate de impozitare locală a clădirilor nerezidențiale, fără să fi primit în toamna lui 2022 o notificare despre reevaluare de la autoritățile locale, pot să conteste deciziile de impunere primite, fie prin depunerea unei plângeri fiscale, fie prin inițierea unei acțiuni în contencios administrativ.

Citește și Se schimbă regulile pentru șoferii tineri. Ce pregătește UE, anunț despre examenul auto

Dacă o firmă aflată pe teritoriul României nu-și achită impozitele și taxele locale, proprietarul riscă să fie executat silit de către autorități. Organul fiscal local poate aplica această procedură în situația în care o firmă nu îşi plăteşte, în termenul stabilit de lege, obligaţiile fiscale datorate bugetului local al unei unități administrativ-teritoriale.

Cum trebuie să procedezi când dobândești o clădire, un teren sau o mașină

Firmele care obțin o clădire, un teren sau un mijloc de transport au obligația legală de a declara bunurile, la organele fiscale locale competente, în termen de cel mult 30 zile calendaristice de la data dobândirii acestora. În plus, datorează impozit pe bunurile respective începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Mai trebuie precizat că firmele nemulțumite de impozitele locale stabilite prin deciziile de impunere ale autorităților locale pot să le conteste pe cale administrativă și, ulterior, chiar în instanță, scrie Avocatnet.