05 iul. 2023 | 14:43

Este sănătos să dormi împreună cu partenerul tău? Ce spun studiile

ACTUALITATE
Este sănătos să dormi împreună cu partenerul tău? Ce spun studiile

Este general acceptat că partenerii care locuiesc împreună dorm împreună. În timp ce dormitul împreună ar putea fi bun pentru relațiile noastre, beneficiile pentru sănătatea noastră sunt deschise dezbaterii.

Cunoscut sub numele de divorț din cauza somnului, mutarea în paturi sau camere separate de cei dragi nu este tocmai neobișnuită. Potrivit sondajului Sleep Foundation din 2023, pe 1.250 de adulți din SUA, 1,4% dintre respondenți au dormit separat de parteneri timp de un an sau mai mult.

Mai important, puțin peste jumătate (52,9 la sută) au spus că dormitul singuri le-a îmbunătățit calitatea somnului.

Pe de altă parte, 25,7% dintre respondenții care au experimentat dormitul separat au revenit să împartă din nou patul cu partenerul lor, ceea ce, la rândul său, a mărit timpul de somn.

Somnul împreună, sănătos sau nu?

Puțin peste o treime din cupluri a renunțat la dormitul separat, pentru că le era dor unul de celălalt.

Potrivit unui sondaj New York Times din 2023, efectuat pe 2.200 de adulți din SUA, unul din cinci cupluri doarme acum în dormitoare separate cel puțin o parte din timp.

Poate că separarea este un termen prea dur. Nu există nicio animozitate sau despărțire de drumuri aici: conform articolului de la NYT, cuplurile care au experimentat acest lucru au făcut asta din mai multe motive, inclusiv un conflict în programe, o nevoie de spațiu personal sau sforăit.

Un studiu din 2020 pe 12 cupluri heterosexuale sănătoase a constatat că, atunci când cuplurile dormeau împreună, au avut cu 10% mai mult somn cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), cel mai profund și mai revigorant tip de somn, ajutându-ne să ne fixăm amintirile în creier și să ne reglăm emoțiile.

Apoi a existat un studiu din 2022 care a implicat o mie de participanți, care a constatat că împărțirea patului cu partenerul tău însemna mai mult somn noaptea, mai puțină oboseală a doua zi și adormirea într-un timp mai scurt. Încă o victorie pentru dormitul împreună.

Ceea ce știm cu siguranță este că somnul de bună calitate – la un program regulat, fără întreruperi – este crucial pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Când începe să ne lipsească, ne afectează productivitatea, ne îngreunează concentrarea și poate crește riscul de îmbolnăvire pe termen lung.

Așa că atunci când vine vorba de separarea în somn de partenerul tău, fă tot ce funcționează cel mai bine pentru tine, partenerul tău și relația ta. În mod clar, funcționează pentru unii oameni și nu pentru alții, și nu există un răspuns unic – la fel ca în cazul somnului în sine.