Erdogan laudă relația „onestă” cu Putin și amenință SUA: „V-ați încălcat cuvântul”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că relațiile sale cu omologul rus Vladimir Putin sunt, în general, „oneste și bazate pe încredere”. Potrivit liderului de la Ankara, „au fost multe amenințări” din alte țări „în legătură cu achiziționarea de sisteme S-400 [rusești].
Erdogan laudă relațiile cu Rusia lui Putin
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a descris relațiile sale cu Vladimir Putin și dintre cele două țări ca fiind „oneste și bazate pe încredere”.
„Avem respect și încredere în relațiile cu Rusia. Iar relațiile mele cu domnul Putin se bazează pe onestitate. Și toate cererile noastre referitoare la regiunile Tatarstan și Daghestan primesc răspuns”, a declarat președintele Turciei.
Avertisment pentru SUA: „Va exista un preț”
Liderul NATO a susținut că „au existat multe amenințări” din partea unor țări „în legătură cu achiziționarea de sisteme rusești de rachete S-400”: „Dar noi am cumpărat S-400. Și acum le avem”. În acest context, Erdogan a vorbit despre livrările de avioane de luptă F-16 și F-35 de către Statele Unite ale Americii.
„În ceea ce privește avioanele F-16, vrem să le primim de la voi (Statele Unite), dar nu ni le oferiți. Ați promis avioane F-16, dar v-ați încălcat cuvântul. Am plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari, dar nu ni le dați. Dacă nu o faceți, va exista un preț”, a transmis președintele Turciei, citat de TASS.
Ankara doreşte să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16 şi piese de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea flotei pe care o deţine deja. Tranzacția a fost, însă, înghețată din cauză că Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare aeriană S-400. În plus, i-a fost suspendată participarea la proiectul de dezvoltare și producție de aeronave F-35.
Care este explicația americanilor
De cealaltă parte, oficialii din Congresul SUA afirmă că nu au livrat aparatele de zbor deoarece Turcia se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO. Erdogan le blochează intrarea încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste.
Deși, la sfârşitul lunii iunie, a fost semnat un memorandum de înţelegere, Turcia îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetăţenilor turci pe care doreşte să îi judece pentru terorism.