09 ian. 2023 | 11:53

Erdogan primește o lovitură dură din partea Suediei. Refuză să accepte pretențiile Turciei în cursa pentru NATO

ULTIMA ORĂ
Erdogan primește o lovitură dură din partea Suediei. Refuză să accepte pretențiile Turciei în cursa pentru NATO

Turcia, care continuă să blocheze aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, are pretenţii pe care Stockholm nu poate şi nu vrea să le satisfacă, a spus, duminică, premierul suedez Ulf Kristersson. În discursul său la conferința de securitate Folk och Försvar din Sälen, duminică, 8 ianuarie 2023), șeful Alianței occidentale, Jens Stoltenberg, a subliniat că „este și mai important ca acestea să devină membre”, în contextul prezentului periculos.

Suedia se plânge că Turcia cere prea multe pentru integrarea în NATO

Guvernul suedez este încrezător că Turcia îi va aproba cererea de aderare la alianța militară NATO, dar susține că nu va îndeplini toate condițiile pe care Ankara le-a pus pentru sprijinirea acesteia, a punctat premierul Ulf Kristersson.

„Turcia confirmă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar spune şi că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm”, a declarat prim-ministrul Kristersson, făcând referire la procesul de aderare a ţării sale la NATO, în cadrul unei conferinţe despre apărare şi securitate, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aderarea în 2023 rămâne incertă

Secretarul general al NATO a cerut, de asemenea, un sprijin sporit pentru Ucraina și a avertizat că subestimarea Rusiei ar putea avea „consecințe majore pentru securitatea în regiunea nordică”. Stoltenberg rămâne încrezător că, „în curând, vom putea primi cu căldură” Suedia și Finlanda în Alianță. În marja conferinței, acesta s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson, miniștrii de Externe și apărării, precum și cu liderul opoziției, Magdalena Andersson.

„Mă aştept (n.r. – ca aderarea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînţeles, despre o hotărâre suverană a Parlamentului turc şi a Parlamentului ungar, (care) nu au ratificat încă acordul”, a explicat Jens Stoltenberg.

Suedia și Finlanda renunță la decenii de neutralitate militară

În luna mai 2022, cele două țări nordice şi-au prezentat candidatura comună pentru integrarea în Organizația Nord-Atlantică, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, abandonându-şi decenii de nealiniere militară. Demersul trebuie să fie acceptat în unanimitate de către cele 30 de state membre ale NATO.

Finlanda și Suedia au semnat un acord tripartit cu Turcia în 2022, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de apartenența lor la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Aceste state nordice au solicitat să se alăture alianței militare în mai, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, dar turcii au acuzat țările că găzduiesc rebeli kurzi.

Ce pretenții are Ankara

Ankara a refuzat să aprobe aderarea lor la NATO până când Suedia și Finlanda vor lua măsurile solicitate, inclusiv lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnat grup „terorist” de Statele Unite și Uniunea Europeană. Stockholm are legături puternice cu diaspora kurdă. Turcia solicită, de asemenea, extrădarea persoanelor pe care Turcia le consideră „teroriste”.

În decembrie, Curtea Supremă suedeză a blocat extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes, o cerere-cheie a Ankarei de a ratifica aderarea Suediei la NATO. Kenes este acuzat de implicare într-o tentativă de lovitură de stat (2016) împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan.