19 apr. 2023 | 18:12

„Eram până la brâu în gâtul unui hipopotam”. Bărbatul care a supraviețuit după o experiență înfiorătoare

ULTIMA ORĂ

Avea 28 de ani și organiza excursii în Zimbabwe, țara sa natală, în care punea accent pe safari fotografic.  A renunțat la acea viață, dar un coleg s-a îmbolnăvit și i-a cerut ajutorul. Trebuia să fie ghid într-o excursie pe râul Zambezi. Ce s-a întâmplat pe râu a fost dincolo de orice imaginație.

A supraviețuit atacului unui hipopotam

Templer, pe numele lui, a aflat că un bun prieten care urma să conducă un safari cu canoe pe râul Zambezi avea malarie. A fost de acord să îi ia locul prietenului său. „Îmi plăcea acea porțiune de râu. Era o zonă pe care o cunoșteam ca în palmă”.

Expediția a fost formată din șase persoane, împărțite în trei canoe. Parcul Național Zambezi din Zimbabwe oferă numeroase oportunități de observare a vieții sălbatice, inclusiv a unuia dintre cele mai interesante animale din Africa: hipopotamii.

În cele din urmă, au dat peste un grup de aproximativ 12 hipopotami. Acest lucru nu este neașteptat pe Zambezi, al patrulea cel mai lung râu din Africa. La început nu s-au alarmat, deoarece se aflau la o distanță sigură.

Dar „ne apropiam tot mai mult, iar eu încercam să iau măsuri să îi evit. Ideea era să vâslim în siguranță în jurul hipopotamilor”.

Canoea lui Templer a deschis drumul, urmând ca celelalte două canoe și caiacul să le urmeze. A intrat într-un mic canal așteptându-i pe ceilalți. Cea de-a treia canoe se îndepărtase de grup și se abătuse de la cursul planificat.

„Dintr-o dată, se aude un zgomot puternic. Și văd canoea, ca și cum partea din spate ar fi catapultată în aer. Iar Evans, ghidul din spatele canoei, catapultat din canoe.”

„Evans este în apă, iar curentul îl duce pe Evans spre o mamă hipopotam și puiul ei la 150 de metri distanță. … Așa că știu că trebuie să-l scot repede. Nu am timp să-mi las clienții”.

Turiștii au fost duși în siguranță pe o stâncă de către alt ghid. Templer s-a întors să își salveze colegul.

„Mă aplec – este un fel de film făcut pentru Hollywood – Evans se întinde în sus. … Degetele noastre aproape că s-au atins. Și apoi apa dintre noi a erupt pur și simplu. S-a întâmplat atât de repede încât nu am văzut nimic”.

Experiența de coșmar

Ce a urmat a fost de coșmar și suprarealist. „Lumea mea s-a întunecat și a devenit ciudat de liniștită.”

Templer a spus că a avut nevoie de câteva secunde pentru a-și da seama ce se întâmpla.

„De la brâu în jos, puteam simți apa. Simțeam că eram ud, ca într-un râu. De la brâu în sus, era diferit. Eram cald și nu eram ud ca în râu, dar nici uscat. Și era o presiune incredibilă pe partea inferioară a spatelui meu. Am încercat să mă mișc; nu puteam.

„Mi-am dat seama că eram până la brâu în gâtul unui hipopotam”.

Hipopopotamii pot crește până la 5 metri lungime, 1,6 metri înălțime și pot cântări până la 4,5 tone, potrivit National Geographic.

Ei au guri enorme și își pot deschide fălcile puternice la 150 de grade.

Dinții lor ar putea fi cel mai înspăimântător lucru dintre toate. Molarii lor sunt folosiți pentru a mânca plante, dar caninii ascuțiți, care pot ajunge la 51 de centimetri, sunt pentru apărare și luptă. Mușcătura lor este de aproape trei ori mai puternică decât cea a unui leu. O singură mușcătură de hipopotam poate tăia un corp uman în două.

Se găsesc în mod natural în diferite părți ale Africii subsahariene, în special în Africa de Est și de Sud, trăind în sau în apropierea râurilor și a altor surse de apă.  Hipopotamii sunt foarte teritoriali și ar putea ataca agresiv orice animal care le invadează teritoriul, inclusiv hienele, leii și crocodilii.

Templer a spus că atacul său a fost o „anomalie” și nu vrea ca nimeni să fie descurajat de ceea ce s-a întâmplat în timpul cursei sale pe râu din 1996.

„Cel mai mare sfat al meu ar fi: Absolut mergeți și faceți-o. Dar cuplați-vă cu cineva care știe ce face acolo. Dar, prin toate mijloacele, ieșiți… și experimentați.”