12 iun. 2023 | 09:13

„Elixirul vieții”: un singur aminoacid ar putea crește durata de viață cu 10 la sută

ACTUALITATE
„Elixirul vieții”: un singur aminoacid ar putea crește durata de viață cu 10 la sută

Rezultatele sunt doar la animale deocamdată, dar sunt promițătoare. Iată care este „elixirul vieții”.

Taurina ar putea fi un „elixir al vieții” ieftin prin creșterea duratei de viață cu până la 10%, potrivit noilor rezultate în modelele animale. Aminoacidul se găsește în mod obișnuit în carne și pește și scade odată cu vârsta, dar păstrarea în corpul nostru are un impact care prelungește viața, dacă rezultatele se traduc la oameni.

Este foarte în vogă crearea de medicamente și tratamente anti-îmbătrânire, cu opțiuni variind de la terapii genetice până la sângele tinerilor (asta este super ciudat și numai pentru oamenii bogați din Silicon Valley). Experimentele timpurii au observat niveluri diferite de succes la extinderea duratei de viață a modelelor animale îmbătrânite, dar încă nu a fost văzut dacă acestea funcționează efectiv la oameni.

Taurina este elixirul vieții

În căutarea unei vieți mai lungi, oamenii de știință s-au uitat către taurina, un nutrient semi-esențial. Taurina este un aminoacid (un bloc de proteine) care este sintetizat în mod natural în corpul uman, dar adesea trebuie să provină și din dieta noastră, mai ales când suntem foarte tineri sau mult mai în vârstă.

Cercetările anterioare sugerează că deficiența de taurină conduce la îmbătrânire, iar la animalele care produc foarte puțină taurină în mod natural, lipsa acesteia promovează o serie de probleme de sănătate. Când oamenilor li s-au administrat suplimente de taurină în studii, aceasta pare să ajute bolile metabolice și inflamatorii, sugerând că ar putea avea beneficii pentru sănătate.

Cea mai recentă cercetare a luat un set de șoareci în vârstă de 14 luni (echivalent cu vârsta de 45 de ani la om) și le-a administrat o doză de taurină în fiecare zi, înainte de a le compara durata de viață cu un grup de control de șoareci. În medie, șoarecii cu taurină au avut o durată de viață crescută între 10-12%, rezultate care au fost confirmate și la viermii nematozi. Deși aceste modele cu siguranță nu sunt umane, ele sunt organisme model standard și permit oamenilor de știință să testeze medicamente într-un ritm mult accelerat.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele