24 oct. 2023 | 11:22

Efectul încălzirii globale, ce sunt ”inundațiile de 100 de ani”. Care sunt zonele amenințate, ce spun specialiștii

ACTUALITATE
Efectul încălzirii globale, ce sunt ”inundațiile de 100 de ani”. Care sunt zonele amenințate, ce spun specialiștii

Inundațiile majore ale zonelor de coastă ar putea părea o întâmplare rară, dar potrivit unui nou studiu, s-ar putea să nu rămână așa.  Efectul încălzirii globale va duce la creșterea nivelului mării în așa măsură încât comunitățile de coastă lovite s-ar putea confrunta cu „inundațiile de 100 de ani”.

Efectul încălzirii globale asupra nivelului mărilor

Deși „inundațiile de 100 de ani” poate fi un termen impropriu – ele pot afecta aceeași zonă de mai multe ori într-un secol sau pot să nu apară deloc – asta nu le scade din gravitate. Ele reprezintă niveluri extreme ale apei care au șanse de 1% să fie depășite într-un anumit an.

Factori multipli pot provoca o asemenea revărsare de ape în zonele de coastă, cum ar fi furtunile, mareele și valurile, dar un nou studiu, publicat în Earth’s Future, se concentrează pe o altă amenințare, pe termen mai lung, care va agrava acești factori – creșterea nivelului mării.

Citește și: Încălzirea globală, mai gravă decât am crede: ultimii șapte ani, cei mai “fierbinți” din istorie. Încotro ne îndreptăm

Nivelul mediu global al mării a crescut cu aproape 10 centimetri în ultimii 30 de ani, ceea ce a fost atribuit efectelor încălzirii globale.

Ce înseamnă „inundațiile de 100 de ani”

Studiile anterioare de predicție a inundațiilor au folosit adesea un concept numit staționaritate, bazat pe date istorice, pentru a prezice nivelul mării și „inundațiile de 100 de ani”. Cu toate acestea, autorii studiului actual susțin că acest lucru nu mai este potrivit din cauza schimbărilor climatice.

„În staționaritate, presupunem că modelele pe care le-am observat în trecut vor rămâne neschimbate în viitor, dar există o mulțime de factori sub influența schimbărilor climatice care modulează aceste modele. Nu mai putem presupune staționaritate în inundațiile de coastă”, a spus Hamed Moftakhari, care a condus proiectul, într-o declarație.

Folosind date de la peste 300 de mareometre din întreaga lume, cercetătorii au analizat tendințele nivelului mării. Apoi, evitând staționaritatea, cercetătorii au estimat nivelul viitorului mării în două scenarii de emisii de carbon create de Grupul Internațional pentru Schimbările Climatice.

Citește și: Cum „bâjbâie” știința încălzirea globală: adevăratele consecințe încă nu sunt cunoscute

În primul dintre ele, emisiile de carbon continuă să crească până la sfârșitul secolului, iar în al doilea emisiile de carbon ajung la un vârf până în 2040. În ambele cazuri, nu au fost vești bune pentru majoritatea regiunilor pe care cercetătorii le-au studiat.

Ce spun specialiștii

„Pragul care ne așteptăm să fie depășit în medie o dată la o sută de ani va fi depășit mult mai frecvent într-un climat mai cald, până când nu vor mai fi considerate evenimente de 100 de ani”, a mai spus Moftakhari.

Studiul a constatat că creșterea nivelului mării va duce probabil la o amplificare în ceea ce privește „inundațiile de 100 de ani”, până la punctul în care acestea vor apărea anual în unele locuri. La nivel global, rezultatele au sugerat că unele regiuni le-ar putea experimenta, în medie, o dată la 9 până la 15 ani. Este o perspectivă neliniştitoare, dar Moftakhari rămâne optimist.

Citește și: Riscăm să dispărem sub ape, dar nici că ne pasă: cum ne afectează încălzirea globală și indiferența noastră

„Nu uitați că totul se referă la nivelul de apă pe care ne așteptăm să îl experimentam fără măsuri de atenuare. Vor exista progrese tehnologice care ar putea spori rezistența comunităților”, a adăugat el.

În context, un alt studiu recent a arătat că topirea calotei glaciare din Groenlanda ar putea adăuga mai mult de un metru la creşterea nivelului mării dacă nu sunt respectate limitele fixate prin obiectivele climatice globale.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele