Economia globală va încetini cu 1,9% în 2023, spune ONU. Ce ne așteaptă în 2024
Economia globală va încetini cu 1,9% în 2023, avertizează economiștii ONU Aceasta va fi una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimele decenii, cu excepția perioadei de criză financiară din 2007-2008 și a perioadei de vârf a pandemiei COVID-19.
Previziuni ONU privind economia globală în 2023
„În cele mai multe țări ne așteptăm la o slăbire a consumului privat și a investițiilor din cauza veniturilor și a ratelor mai mari ale veniturilor”, a declarat Ingo Pitterle, economist principal la Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (UNDESA).
„Mai multe țări vor cunoaște o ușoară recesiune înainte ca creșterea să se relanseze în a doua jumătate a acestui an și până în 2024”.
Constatările vin pe fondul pandemiei, al războiului din Ucraina și al crizelor alimentare și energetice care rezultă, al inflației în creștere, al înăspririi datoriilor, precum și al urgenței climatice.
Pe termen scurt, perspectivele economice sunt sumbre și nesigure, cu o prognoză de creștere globală care se va accelera moderat până la 2,7% în 2024.
Cu toate acestea, acest lucru depinde în mare măsură de ritmul și secvența înăspririi monetare suplimentare – creșterea ratelor dobânzilor – de consecințele războiului din Ucraina și de posibilitatea unor noi perturbări ale lanțului de aprovizionare.
Sunt necesare măsuri fiscale mai puternice
Raportul avertizează că aceste constatări amenință, de asemenea, realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD).
„Nu este momentul pentru o gândire pe termen scurt sau pentru o austeritate fiscală impulsivă, care exacerbează inegalitatea, sporește suferința și ar putea îndepărta și mai mult îndeplinirea ODD-urilor. Aceste vremuri fără precedent necesită acțiuni fără precedent”, a declarat António Guterres, Secretarul General al ONU.
„Această acțiune include un pachet de stimulare transformatoare a ODD, generat prin eforturile colective și concertate ale tuturor părților interesate”, a adăugat el.
Potrivit raportului, atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare sunt amenințate de perspectivele de recesiune în cursul acestui an.
Ritmul de creștere a scăzut în UE în 2022
Ritmul de creștere a scăzut semnificativ în Statele Unite, în Uniunea Europeană și în alte economii dezvoltate în 2022. Acest lucru a avut un impact negativ asupra restului economiei globale în mai multe moduri.
Înăsprirea condițiilor financiare globale, împreună cu un dolar puternic, a exacerbat vulnerabilitățile fiscale și ale datoriei în țările în curs de dezvoltare.
Analiza a constatat că peste 85 % dintre băncile centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară și au majorat ratele dobânzilor în succesiune rapidă de la sfârșitul anului 2021, pentru a domoli presiunile inflaționiste și a evita o recesiune.
Se preconizează că inflația mondială, care a atins un nivel maxim de mai multe decenii, de aproximativ 9 % în 2022, va scădea, dar va rămâne ridicată la 6,5 % în 2023.