06 feb. 2023 | 16:34

Ecolocația le-ar putea oferi roboților mici capacitatea de a găsi oameni pierduți

ACTUALITATE
Ecolocația le-ar putea oferi roboților mici capacitatea de a găsi oameni pierduți

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto dezvoltă un sistem de ecolocație pentru roboți mici.

Oamenii de știință și robotiștii s-au uitat de mult timp la natură pentru inspirație, pentru a dezvolta noi funcții pentru mașini. În acest caz, cercetătorii de la Universitatea din Toronto s-au inspirat din lilieci și alte animale care se bazează pe ecolocație, pentru a proiecta o metodă care să ofere roboților mici acea capacitate de a naviga ei înșiși – una care nu necesită hardware sau componente scumpe prea mari sau prea grele pentru mașini mici.

Ecolocația, folosită de roobții mici

De fapt, potrivit PopSci, echipa a folosit doar hardware-ul audio integrat al unui robot cu disc interactiv și a construit un pachet de extensie audio, folosind microfon și difuzoare ieftine, pentru o dronă zburătoare minusculă care poate încăpea în palma mâinii tale.

Sistemul funcționează la fel ca ecolocația liliecilor. A fost proiectat pentru a emite sunete peste frecvențe, pe care microfonul unui robot le preia apoi. Un algoritm creat de echipă trece apoi la lucru, pentru a analiza undele sonore și pentru a crea o hartă cu dimensiunile camerei.

Într-o lucrare publicată în IEEE Robotics and Automation Letters, cercetătorii au spus că „algoritmii existenți pentru ecolocația activă sunt mai puțin dezvoltați și se bazează adesea pe cerințe hardware care nu sunt la îndemâna roboților mici”.

Ei au mai spus că „metoda lor este bazată pe model, rulează în timp real și nu necesită calibrare sau antrenament prealabil”. Soluția lor le-ar putea oferi mașinilor mici capacitatea de a fi trimise în misiuni de căutare și salvare sau în locații neexplorate anterior, un roboții mai mari nu ar putea ajunge. Și deoarece sistemul are nevoie doar de echipamente audio la bord sau hardware suplimentar ieftin, are o gamă largă de aplicații potențiale.

Cercetătorii au descoperit în timpul testelor lor că tehnica nu este încă la fel de precisă ca sistemele care folosesc hardware mai mare și mai scump, cum ar fi senzorii GPS sau camerele. Totuși, ei speră să-și îmbunătățească acuratețea în versiunile viitoare și să elimine necesitatea ca sistemul să genereze sunete. În schimb, doresc ca sistemul lor să poată ecoloca folosind sunetele pe care le produce drona însăși, cum ar fi vârtejul propriilor elice.