02 aug. 2023 | 15:49

E.ON Myline – aplicația care îți ușurează viața de client de utilități și te ajută să înțelegi pe ce dai banii, cu un click

ACTUALITATE
E.ON Myline – aplicația care îți ușurează viața de client de utilități și te ajută să înțelegi pe ce dai banii, cu un click

Sunt utilizator de servicii E.ON de aproximativ un deceniu, iar furnizorul de electricitate, gaze naturale și soluții energetice în rate face o treabă îmbucurător de bună în a-ți facilita accesul rapid la toate informațiile de care ai nevoie, la un click distanță, prin serviciul Myline. În România, din totalul de peste 3,4 milioane de clienți, compania are aproximativ 2 milioane de locuri de consum în contul E.ON Myline, dintre care 1,5 milioane se reflectă într-o factură electronică, o dovadă în plus a faptului că sistemul de plată și de accesare online a informațiilor funcționează eficient.

Ca un mic istoric, E.ON Myline este un serviciu complet gratuit disponibil în egală măsură clienților rezidențiali și celor din spectru business. Cu alte cuvinte, funcționează la fel de bine pentru persoane fizice și juridice, iar în funcție de gadgetul tău preferat, îl poți accesa atât pe web, la adresa eon.ro/myline, cât și prin intermediul aplicațiilor omonime de mobil pentru iPhone, Android sau Huawei. În prima sa iterație, platforma s-a lansat în 2010, în 2016 a fost lansată aplicația de mobil, iar în 2021, s-a reinventat de la zero, ca acum să aibă peste 1,2 milioane de utilizatori pe web și 700.000 de utilizatori în aplicația de mobil în fiecare lună.

Dacă ești curios de partea tehnică a ecuației sau vrei să înțelegi mai bine de ce sunt șanse infime spre inexistente să întâmpini probleme în interacțiunea digitală cu serviciile tale E.ON și accesarea datelor despre facturile tale, merită să ai în vedere câteva aspecte. Platforma E.ON Myline este construită folosind ca tehnologie de front-end Adobe Experience Manager CMS + ReactJS și se integrează cu un middleware. Acest middleware comunică și agregă date din toate sistemele principale E.ON pentru a asigura clienților disponibilitatea și calitatea datelor afișate în cont. Middleware-ul este construit pe o arhitectură de tip microservicii, folosind cele mai noi tehnologii disponibile în acest moment, servicii cloud de la Microsoft Azure, baze de date Microsoft SQL Server, toate integrate printr-o arhitectură de microservicii integrate prin Kubernetes.

În „traducere”, au fost folosite cele mai noi tehnologii pentru ca tu, din poziția de client, să te enervezi mai puțin. Poate pare un lucru mai puțin important, dar în contextul în care timpul niciodată nu a fost mai prețios decât în 2023, ar fi păcat să-l pierzi încercând să înțelegi cum îți plătești factura, cum s-a calculat valoarea de pe factură și, mai ales, care sunt datele contractului tău cu furnizorul, în cazul în care vrei să faci o comparație reală cu alți furnizori.

E.ON Myline

Aplicația E.ON Myline, mai prietenoasă decât ai crede posibil

Din momentul în care ai făcut ”primii pași” în aplicația de mobil sau pe site, ești întâmpinat de un scurt tutorial similar cu Story-urile pe care le vezi pe Facebook sau Instagram. Așa ai din start o viziune de ansamblu a noutăților pe care ți le servește cea mai recentă versiune a aplicației. Pe de altă parte, platforma beneficiază în mod constant de actualizări și e bine ca acestea să-ți fie înfățișate într-o manieră cât se poate de prietenoasă și ușor de înțeles.

După pașii inițiali, începi prin a te autentifica. Mi-am făcut contul în doar câteva minute, iar mecanismul este surprinzător de intuitiv. Îți trebuie doar o factură pe care este aproape imposibil să nu o ai în preajmă sau pe e-mail. Acolo, găsești Codul de client și Codul de încasare, particularitățile de identificare în baza de date E.ON, de care ai nevoie pentru a crea contul. În mod previzibil, mai este necesară o adresă de e-mail și o parolă. După ce ai urmat pașii de pe ecran, imediat îți vezi facturile, datoriile, datele de contract și cam tot ce ai avea nevoie în relația cu furnizorul tău de energie pentru a nu pierde timp cu apeluri telefonice.

Apropo, dacă te simți mai confortabil să te autentifici cu contul de Apple sau adresa de Facebook, ai și această posibilitate. Având în vedere cât de importantă este securitatea datelor personale în vremurile care trăim, tot din E.ON Myline este posibilă și autentificarea în doi pași, printr-un cod primit prin SMS, pe lângă parola uzuală.

Ca o notă de subsol importantă, în momentul în care închei un contract online cu E.ON pentru, electricitate, gaze naturale sau ambele, contul Myline îți este creat automat de către companie. Le oferi doar o adresă de e-mail la care să fii contactat și pe care să primești un e-mail pentru activarea contului și definirea unei parole, iar asta a fost tot. Așa ai și avantajul că vei avea contractul și locul de consum adăugat automat în cont.

Indiferent dacă ai unul sau mai multe servicii E.ON contractate, chiar și la adrese diferite, mecanismul pentru a le accesa pe toate din aplicație este cât se poate de simplu și, după cum am menționat mai sus, singurele date de care ai nevoie în acest scop, le găsești pe prima pagină a oricărei facturi: Cod Client, Cod încasare. Astfel, nu îți trebuie mai multe conturi E.ON pentru a gestiona multiple locuri de consum, unul este suficient.

E.ON Myline app

Din experiența mea, întregul sistem a funcționat cât se poate de lin, iar dacă pe viitor voi mai contracta și alte servicii E.ON, din secțiunea Contul meu din aplicație le pot atașa imediat aceluiași cont de utilizator. Vizavi de contractare, E.ON Myline îți oferă și acces rapid la toate datele din spatele contractului tău cu furnizorul. În acest scop, am intrat în mediul principal al aplicației din dreapta jos, Myline, am făcut click pe contractele mele și mi-a fost prezentat un sumar cu toate datele importante, după cum se poate vedea în captura de mai sus. Pe lângă prețuri, tarife, cost de abonament (zero – 0), din aceeași fereastră îți poți modifica printr-un click convenția de consum pe fiecare lună a anului în parte. Având în vedere că la intervale regulate de timp este bine să-ți faci o revizie tehnică la instalația de gaz din casă și, eventual, la centrala termică, ai în aplicație și niște termene pentru efectuarea respectivelor lucrări pe care ar fi bine să le respecți.

Tot din meniul Myline din dreapta jos, ce mă interesează foarte tare și s-ar putea să conteze și pentru tine este secțiunea Administrare consum. Pe lângă Convenția de consum, ai un grafic cu valorile facturate din ultimii ani (2019 – 2023, în cazul meu), cu consumul facturat, dar și un sistem simplu și eficient de Transmitere Index. Acolo poți ajunge chiar mai rapid cu butonul Autocitire din stânga jos. Dacă ești în afara perioada de transmitere, cum se vede mai sus, îți este evidențiată perioada în care ar fi bine să faci acest efort să-ți pui în aplicație valoarea de pe contor. În cazul meu, următoarea autocitire este între 1 – 7 august, în timp ce următoarea citire de către Operatorul de Distribuție este între 1 – 7 septembrie. Această perioadă este accesibilă din secțiunea Calendar Index din Administrarea Consum.

Vizavi de graficele menționate mai sus, merită să știi că acestea îți facilitează accesul rapid la facturi vechi, date despre consumul de acum câțiva ani și, mai ales, te ajută să faci comparații între consumul din acest an cu cel de anul trecut și așa mai departe. Lăudabil este faptul că, și atunci când am accesat facturi din anii anteriori, acestea s-au deschis instant, fără așteptare, atât in-app, cât și în format PDF pentru arhiva personală.

Revenind însă la ecranul principal al aplicației, unde vezi factura curentă, ultima factură achitată și perioada de transmitere index, este foarte ușor să achiți atât una, cât și zece facturi. Dacă este una singură, apeși pe Plătește. Dacă sunt mai multe, le pui în coș ca și cum ai fi la cumpărături și le achiți pe toate dintr-un foc, cu un click în stânga sus folosind cardul tău bancar preferat.

În viitorul foarte apropiat, într-o versiune ulterioară a aplicației, oficialii E.ON au confirmat că vei avea ca alternative de plată și Google Pay, respectiv Apple Pay, ca să nu mai fii nevoit să tastezi datele cardului, dacă nu le ai salvate în telefon. Tot la capitolul funcții la care se lucrează în prezent, vei putea eșalona în rate, direct din aplicație, facturile pe care nu le poți plăti într-o singură lună. Un plan de eșalonare va fi de asemenea stabilit in-app. Dacă ai mai multe locuri de consum, vei putea de asemenea adăuga adrese de e-mail secundare contului, pentru ca de exempplu, chiriașii tăi, să știe cât consumă, să vadă factura și să o poată achita fără intervenția ta, proprietarul.

În final, efortul din spatele aplicației E.ON Myline este evident din primele momente de utilizare. Serviciul online și aplicația de mobil facilitează accesul rapid la ceea ce îți dorești să afli într-o manieră cât se poate de intuitivă. Indiferent dacă vorbim de descărcat factura curentă, de transmis indexul autocitit sau de vizualizat un grafic cu consumul și facturile pe ultimul an, câteva secunde sunt suficiente pentru a le bifa pe toate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele