E oficial. Am scăpat de facturile mari la gaz, criza energetică a dispărut
După mai bine de un an în care facturile noastre la electricitate și gaz s-au transformat într-un veritabil coșmar, apucăm să prindem și vremuri mai bune, în care criza energetică pare să dispară pentru totdeauna.
Cele mai recente date venite de pe piața energetică arată o scădere semnificativă a prețurilor. Mai exact, gazul natural în Europa s-a ieftinit atât de mult, încât a atins nivelul minim al ultimilor doi ani.
Marți dimineață, la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 1,6%, până la 24,17 euro pentru un un Megawatt-oră.
Acest lucru este o consecință directă a faptului că a scăzut enorm cererea, dar și pentru performanțele energetice înregistrate în această perioadă de cea mai puternică economie a blocului comunitar. Amintim că Germania tocmai a atins o producţie record de energie fotovoltaică.
Ce se întâmplă cu facturile românilor, de acum încolo
Dată fiind evoluția pozitivă de pe piețele internaționale, e de așteptat ca în curând să resimțim și noi la facturi niște prețuri mai prietenoase cu buzunarele noastre.
Până atunci, românii beneficiază de o serie de ajutoare pentru a-și plăti facturile, iar cel mai important dintre ele este chiar cardul de energie. Amintim că este vorba despre 1.400 de lei, bani ce vor fi primiți de românii vulnerabili, anul acesta, în două tranșe egale. De curând, Guvernul a stabilit că sumele de pe cardul de energie pot fi utilizate și pentru plata datoriilor de anul trecut.
„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării.
Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.