15 apr. 2023 | 12:50

E obligatoriu să ai bani în casă: suma care trebuie ținută la saltea, nu mai asculta băncile, pune banii la ciorap, e haos

ACTUALITATE
E obligatoriu să ai bani în casă: suma care trebuie ținută la saltea, nu mai asculta băncile, pune banii la ciorap, e haos

Majoritatea băncilor ne recomandă să nu ținem bani în casă, însă adevărul este că nimic nu se compară cu un confort psihologic dat de accesul rapid la finanțele tale.

Oricât de performante ar fi aplicațiile bancare și ATM-urile, întotdeauna ai acces mai facil și în timp mai scurt la banii tăi, dacă îi ai în casă. Desigur că există riscuri mai mari să cazi victima unor hoți, dar e indicat să ai o anumită sumă de bani pusă deoparte, în locuri sigure din locuința ta, ca să te folosești pe loc de ei, în cazul în care se ivește o problemă.

Referitor la suma care ar fi ideală, analiștii economici ne indică să avem deoparte echivalentul a trei sau chiar șase salarii. De ce? Este foarte simplu! Dacă rămâi peste noapte fără loc de muncă sau dacă se ivește o urgență, această sumă poate să te ajute să te descurci, să ieși din impas, până reușești să te pui din nou pe picioare.

Pune bani la saltea! E avertisment de ultimă oră

Deși e dificil în zilele noastre să-ți mai permiți să faci economii, trebuie să reușim să realizăm acest lucru, fiindcă nu știi niciodată ce se poate întâmpla, iar un buget de siguranță se poate dovedi extrem de util, mai ales în actualele condiții economice, de instabilitate financiară globală, de inflație puternică, când riscul de a fi concediat e unul uriaș, iar unele bănci încep să aibă probleme.

Desigur că la ora actuală nu există dovezi care să indice că vreo bancă europeană ar putea avea soarta celor ce au falimentat în Statele Unite, dar preventiv poți avea o sumă de bani în casă, doar pentru confortul tău psihologic.

Ca să poți economisi mai ușor, cea mai simplă variantă este să-ți analizezi foarte bine bugetul, dar și zonele unde cheltui bani inutil. De exemplu, poate plătești un abonament pe care nu-l folosești și care nu-și justifică efortul financiar.