02 aug. 2023 | 17:33

Dosar penal după ce o tânără din România a născut pe trotuarul din fața spitalului: noroc cu echipajul de la ambulanță

ULTIMA ORĂ
Dosar penal după ce o tânără din România a născut pe trotuarul din fața spitalului: noroc cu echipajul de la ambulanță

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, luni, pe trotuarul din fața spitalului Urziceni din județul Ialomița. Ministerul Sănătății a transmis că situația este inacceptabilă și a deschis o anchetă. Între timp directoarea spitalului a  fost suspendată din funcție până la finalizarea anchetei.

Update 2 august ora 17:30: Mai multe ONG-uri cer demiterea managerului spitalului din Urziceni. Scrisoarea societății civile invocă tratamentul la care a fost supusă de personalul spitalului o tânără de 24 de ani a fost lăsată să nască pe asfalt în fața spitalului.

„Cerem demiterea de urgență a doamnei director Daniela Elena Ianuș din funcția de Manager al Spitalului Municipal Urziceni pentru modul în care a ales să trateze situația tinerei femei de etnie romă în vârstă de 24 de ani, care din indiferența spitalului condus de către doamna Ianuș a fost nevoită să nască pe trotuar.

De asemenea, cerem retragerea sprijinului politic de care se bucură domnul Constantin Sava, primarul Municipiului Urziceni din jud. Ialomița pentru modul în care a tratat acest caz până în prezent.

Domnul primar trebuia să o înlăture din funcție sau cel puțin să o suspende pe doamna director a Spitalului Municipal Urziceni în momentul în care a fost informat despre acest caz, vedem că nici acum nu s-au făcut pași concreți în această direcție”, se arată în scrisoarea societății civilie trimisă ministrului Sănătății, prefectului Județului Ialomița, președintelui PNL și Avocatului Poporului.

 

Update 2 august ora 12:35: Managerul Spitalului Urziceni, Daniela Elena Ianuș, a fost suspendat din funcție, a anunțat miercuri primarul orașului, Constantin Sava.

”Astăzi am luat hotărârea de suspendare din funcţie a doamnei manager. A fost informată DSP şi prima informare pe care am făcut-o a fost către domnul ministru Rafila”, a declarat primarul, potrivit News.ro.

Primarul a mai anunţat că, la ora 16.00, va avea o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe tema actului medical care are loc în spital, nu pe tema actului managerial.

Update 1 august ora 10:55: Tânăra de 24 de ani și copilul său sunt în stare bună, au transmis surse medicale pentru Playtech.ro. Starea lor este monitorizată constant.

Între timp apar noi detalii despre incidentul de la spitalul Urziceni. Daniela Ianuș, șefa spitalului, aflat în subordinea primăriei,  a precizat și că medicii știau că femeia care a venit să ceară ajutorul pentru asistență la naștere este surdomută. În plus, managerul a precizat că, de fapt, nașterea nu s-a petrecut pe trotuarul din fața unității, ci chiar în curte.

„Pacienta nu vorbea, nu auzea. Deci era cu dizabilități am înțeles, din ce s-a discutat cu aparținătorii.Toată această problemă a durat 19 minute.E vorba de doi medici de gardă și două asistente (care au văzut-o pe femeia gravidă, n.r.).

O asistentă era cu un alt pacient la o perfuzie iar cealaltă asistentă a sunat la ambulanță, a făcut înregistrarea în registru…Da (prezenta semne vizibile de travaliu). Nu știu ce să vă spun”, a declarat managera Daniela Ianuș și purtătorul de cuvânt Marian Toneanu, care este și medic coordonator spitalul municipal.

Șefa spitalului din Urziceni a făcut precizări și despre ambulanța care a intervenit la caz.

„A venit ambulanța, ce am văzut pe camere, nu a intrat pe rampă cum era normal să intre să întrebe dacă pacientul este în CPU.

A venit aici la poartă și aici au făcut filmările. Se poate vedea pe camere că ambulanța nu a trecut prin rampa CPU să întrebe de pacientă, au venit direct la poartă. Poate că au văzut agitație, n-am de unde să știu, ambulanța nu este în subordinea mea și nu pot să dau detalii despre ce s-a întâmplat cu ambulanța”, a declarat aceasta pentru Digi24.

Rafila anunță sancțiuni la spital. Cere o demisie de onoare

Update ora 16:26: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut în cadrul unei conferințe de presă că s-au dat sancțiuni. Totodată, ministrul a cerut demisia managerului spitalului.

„Am mai văzut un astfel de caz doar în 1985 și nu credeam că se va mai repeta. Principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical: cel al empatiei, al umanității în fața omului care are nevoie de ajutor. O demisie de onoare sau demiterea managerului de către primar după acest caz scandalos este necesară.

Domnul primar trebuie să aibă o discuție cu dna manager și să găsească soluția care să fie legată de un mesaj de respect pentru pacienți. Reintroducem raportarea de două ori pe zi către Ministerul Sănătății a evenimentelor medicale”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul conferinței de presă.

Spitalul se află în subordinea Primăriei Urziceni și nu a Ministerului Sănătății. Edilul din Urziceni Constantin Sava este din PNL și nu a oferit o reacție până acum.

Ce s-a descoperit în urma primelor verificări

În urma incidentului de azi Ministerul Sănătății a anunțat o serie de sancțiuni. După ora 16 în spital nu mai este medic ginecolog, potrivit datelor.

„În urma a ceea ce am văzut pe Facebook doi colegi au efectuat un control la Spitalul Urziceni. S-a constatat că acolo există o secție cu 25 de paturi de neonatologie, nu există medic specialist după ora 16. Pacienta s-a prezentat la spital cu mașina personală, s-a prezentat la Urgențe și a fost văzută de o doamnă asistent.

Ea trebuia să ceară consultație din parteau unui medic, însă asta nu s-a întâmplat. Colegii mei au sancționat managerul spitalului cu 4.000 de lei pe persoană fizică. Aveam sancțiune mai mare de 300.000 de lei dar banii s-ar lua din banii spitalului.

Și doamna asistentă a fost sancționată cu 4.000 de lei și medicul de gardă pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiile. Și directorul medical avea aceleași atribuții ca și directorul general, însă între timp a intrat în concediu medical, a spus șefa Inspecției Sanitare de stat”, a transmis în conferința de presă șefa Inspecției Sanitare de Stat.

Val de anchete după incident

Pacienta a ajuns la spitalul din Urziceni în jurul orei 5. A fost preluată de o asistentă. Deoarece în spital nu era de gardă niciun medic ginecolog, asistentele au decis să sune la 112 pentru a cere o ambulanță care să transfere pacienta la spitalul din Slobozia. Potrivit directorului medical al instituției familia pacientei nu a mai așteptat ambulanța. 

”Au spus că are dureri. Asistenta de la CPU i-a înregistrat și apoi a sunat la salvare, pentru că ei nu au linie de gardă pentru ginecologie. Rudele nu au dorit să aștepte ambulanța și au plecat . La poarta spitalului, gravida a început să nască.

A venit ambulanța, iar membrii echipajului, în loc să o pună pe targă și să o ducă înapoi în spital, au moșit-o pe trotuar. După ce a ieșit bebelușul, i-au urcat în salvare și i-au dus la Spitalul de Urgență Județean din Slobozia”, a declarat managerul spitalului, Daniela Elena Ianuș pentru Știrile Protv.

Copilul și mama sunt bine în prezent și sunt internați la spitalul Slobozia. Între timp Ministerul Sănătății face verificări în acest caz.

„Inspecția Sanitară de Stat s-a deplasat la fața locului pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare. 

În cursul după amiezii va avea loc o videoconferință a ministrului Sănătății cu toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, pentru a revizui și a aduce din nou în atenția autorităților locale care au în subordine spitale, responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenței medicale și protejării sănătății cetățenilor din comunitățile pe care le conduc”, au transmis reprezentații Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății spune că femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului. Mai mult, deși există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată,

„Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere.

Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței”, au mai punctat reprezentanții instituției.

Un dosar penal a fost deschis și de Poliția din Ialomița. „În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, IPJ Ialomiţa s-a autosesizat. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. S-a constituit o echipă de cercetare la nivelul Poliţiei municipiului Urziceni şi se fac în acest moment verificări cu privire la toate aspectele. S-a deschis un dosar penal în cauză”, au precizat reprezentanţii IPJ Ialomiţa.

Ce spune ambulanțierul care a ajutat-o să nască pe trotuar pe femeia din Urziceni

Ambulanțierul care a intervenit la caz a povestit cum a intervenit la caz.

„Substaţia Urziceni, a asistat la naştere o tânără de 24 ani, mama celei de-a treia fetiţe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra, pentru profesionalism şi implicare!

P.S. – Aş atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total şi nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanţa.