09 dec. 2023 | 10:22

Dormi prost noaptea? Această tehnică de 20 de minute poate face „minuni”, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Dormi prost noaptea? Această tehnică de 20 de minute poate face

Data viitoare când vei vrea să nu mai ai insomnii, poate iei în considerare un antrenament scurt. Noile cercetări sugerează că poate echilibra eficient scăderea funcției cognitive cauzată de o noapte agitată.

Cum dormi mai bine

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie, dezvăluie câteva noi perspective interesante asupra modului în care exercițiile fizice sunt benefice pentru organismul nostru.

Au fost efectuate două experimente, cu 12 participanți adulți sănătoși în fiecare. Unul a testat performanța cognitivă după trei nopți de privare parțială de somn (PSD), iar celălalt după o noapte de privare totală de somn (TSD) într-o stare de hipoxie (oxigen scăzut al corpului), în comparație cu acumularea unei cantități normale de somn.

Au apărut mai multe descoperiri interesante, printre care că 20 de minute de lucru pe o bicicletă de exerciții au îmbunătățit funcția creierului în toate condițiile: PSD, TSD și hipoxie. Acest lucru este util de știut pentru o gamă largă de oameni, de la proaspeți părinți până la alpiniști.

Legătura dintre exerciții și stimularea creierului este deja bine stabilită, dar acest studiu oferă cercetătorilor câteva dovezi suplimentare utile. De exemplu, se crede că unul dintre motivele pentru care exercițiul și puterea creierului sunt legate este pentru că oferă creierului un plus de oxigen – dar aici au existat încă îmbunătățiri cognitive în mediile cu oxigen scăzut.

Vezi și: Remediul „minune” prin care poți să adormi imediat: ce este tehnica de respirație cu cinci degete, conform specialiștilor

Ce au descoperit cercetătorii

Acest lucru sugerează, la rândul său, alți factori, cum ar fi hormonii de reglare a creierului, care ar putea fi implicați. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a arunca o privire mai atentă, dar acum avem câteva informații utile noi despre somn, exerciții fizice și capacitatea de gândire, deoarece mai mulți factori de stres au fost testați simultan.

Cercetările sugerează că aproximativ 43% dintre noi nu dormim cele 7-9 ore recomandate pe noapte. Acest lucru are consecințe atunci când vine vorba de riscul de orice, de la depresie la boli de inimă, afectând majoritatea aspectelor sănătății noastre fizice și mentale.

Ceea ce este încurajator este cât de repede am putea fi capabili să ne resetăm și să inversăm aceste efecte negative.

Vezi și: Ce faci dacă nu poți să adormi: soluțiile experților pentru un somn mai bun